Mario Centeno, un ”Ronaldo al finanțelor”, ales șeful Eurogrupului

Mario Centeno, un ”Ronaldo al finanțelor”, ales șeful Eurogrupului
scris 4 dec 2017

Portughezul Mario Centeno a fost ales luni președinte al Eurogrupului, la numai doi ani după ce a intrat în politică, ca membru al Guvernului socialist, un Executiv care se mândrește că a știut să concilieze creșterea economică și disciplina bugetară, relatează AFP.

Calitățile acestui profesor de economie, în vârstă de 50 de ani, un om ”de stânga din punct de vedere cultural”, dar taxat adesea ”liberal”, au fost salutate inclusiv de fostul ministru german al Finanțelor Wolfgang Schäuble, un bard al ortodoxiei financiare europene, care-l prezenta în mai drept un ”Cristiano Ronaldo al Ecofin”, Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al UE.

Urmărește-ne și pe Google News

Anecdota, preluată masiv în presă, a contribuit la a-l transforma în imaginea redresării Portugaliei, una dintre verigile slabe ale zonei euro, care a fost nevoită să recurgă la un plan de ajutorare internațională pentru a putea depăși criza datoriei, scrie News.ro.

La doi ani de la venirea la putere a socialiștilor, mulțumită unei alianțe inedite cu stânga radicală, țara afișează un deficit public la cel mai scăzut nivel din ultimii 43 de ani de regim democratic, o creștere economică la cel mai înalt nivel din anul 2000 și un nivel al șomajului care a revenit sub cel de dinainte de criză.

”Experiența recentă a Portugaliei arată că este posibil, în Europa, să conciliezi obiective de redresare bugetară și creștere” economică, a subliniat Centeno săptămâna trecută, anunțându-și candidatura la succesiunea olandezului Jeroen Dijsselbloem.

CONFIRMARE Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING, este anunțat oficial ca nou director general al Bursei. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING, este anunțat oficial ca nou director general al Bursei. Cum a fost înclinată balanța

”CONTRIBUȚIE LA CONSENS”

Obiectivul său, a spus el, este să ”contribuie la formarea consensurilor necesare la completarea Uniunii economice și monetare” și să facă din euro ”un instrument de promovare a convergenței economice și sociale”.

Fiul unui angajat de bancă și al unei funcționare a Poștei, acest amator de rugby și gătit a crescut în regiunea Algarve (sud) și a plecat la Lisabona la vârsta de 15 ani, pentru a-și face studiile.

Absolvent al prestigioasei Universități Harvard, acest bărbat cu părul grizonant și ochii încercănați spune că a fost marcat de acești ani de formare, în timpul căreia a fost interesat de microeconomie.

”Am devenit mult mai sensibil la legăturile dintre economie și persoane”, spune el. ”Uneori, macroeconomia uită că sunt oameni de cealaltă parte”.

Întors la Lisabona împreună cu soția și cei trei copii, el a intrat la Banca Portugaliei ca economist, iar apoi a devenit directorul adjunct al Departamentului de studii economice.

”Era un tânăr calm, afabil, inteligent și bine pregătit tehnic”, își amintește Luis Campos e Cunha, fostul guvernator al Băncii centrale.

IDEOLOGIE ”DE FUZIUNE”

Nimic nu-l predestina unei cariere politice, până în momentul în care actualul premier Antonio Costa i-a cerut să scrie programul economic al Partidului Socialist și să candideze în alegerile legislative din 2015, ceea ce a făcut fără să renunțe la eticheta de independent.

Întru totul necunoscut marelui public la intrarea în Guvern, el era prezentat în cercurile academice drept un liberal, din cauza luărilor sale de poziție în favoarea unei mai mari suplețe a pieței muncii.

Refuzând să se încadreze după clivajele ideologice tradiționale, el promovează o gândure economică ”de fuziune”.

”Singurul lucru care mă definește este familia mea și Benfica”, clubul de fotbal cel mai popular în Portugalia, glumește el.

Conciliant și pragmatic, Centeno a abandonat rapid ideea unui contract unic, una dintre măsurile-far pe care le preconiza pentru a combate precaritatea locurilor de mmuncă, cu scopul de a nu îndepărta partidele de stânga antiliberale, de care depinde supraviețuirea Guvernului.

Capabil să-și acopere rapid lipsa de experiență politică, el a devenit unul dintre pilonii Guvernului, dovedindu-se capabil să reducă deficitele și totodată să ”dea pagina” austerității implementate de Guvernul precedent de dreapta.

”Va prelua funcția de la 13 ianuarie 2018”, a anunțat luni Consiliul UE pe Twitter.

Centeno, care trecea drept favorit, a fost ales de omologii săi din zona euro în al doilea tur de scrutin, în fața liberalului luxemburghez Pierre Gramegna.

Ceilalți doi pretendențo, letona de centru-dreapta Dana Reizniece-Ozola și social-democratul slovac Peter Kazimir au pierdut în primul tur.

Cu un mandat de doi ani și jumătate, șeful Eurogrupului prezidează reuniunile lunare ale celor 19 miniștri ai Finanțelor din zona euro, al cărei obiectiv principal este să asigure coordonarea politicilor economice naționale.

El face parte dintre cei a căror voce contează la Bruxelles, alături de președinții celor trei mari instituții UE - Jean-Claude Juncker (Comisie), Donald Tusk (Consiliu) și Antonio Tajani (Parlament) - și de șefa diplomației Federica Mogherini.

Centeno va conduce lucrările reformei zonei euro, la care statele membre lucrează de mai mute luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario centeno
eurogrup