Guvernul a împrumutat astăzi 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a împrumutat 1 miliard de dolari pe 5,5 ani și 750 de milioane de dolari pe 12 ani, relevă date analizate de Profit.ro. Aceasta este a treia ieșire pe piețele externe din acest an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
UPDATE 22.45
Termenii finali ai împrumutului au fost stabiliți astfel - T+240 puncte de bază pentru obligațiunile pe 5,5 ani și la T+310 puncte de bază pentru cele pe 12 ani.
Cel mai recent statul român s-a împrumutat de pe piețele internaționale în ianuarie, când a avut două runde de emisiuni de obligațiuni, atât în euro, cât și în dolari. România a avut în ultimele luni probleme la împrumuturile de pe piața internă, atât ca urmare a majorării dobânzilor, cât și din cauza cererii destul de reduse din partea investitorilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centraleLa momentul redactării articolului, titlurile pe 5,5 ani sunt la T+240 de puncte de bază (față de lansarea de dimineață de T+250 de puncte de bază), iar pe 12 ani, la T+310 puncte de bază, față de +320 în deschidere. Titlurile Trezoreriei SUA pe maturități similare (T) se situau azi în jurul a 3% pentru pentru maturități apropiate.
Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, JP Morgan, RBI și SocGen.
De ce este important: La finele lunii ianuarie, într-o a doua ieșire pe extern într-o lună, Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Ținta de împrumut pe piețele externe este de 10 miliarde de euro pentru acest an, destul de ridicată, iar autoritățile au rămas în urmă cu împrumuturile anul trecut, din cauza crizei politice, astfel că piețele se așteptau, într-o bună măsură, ca statul să fie mai activ față de programul obișnuit, care presupunea o ieșire la început de an, una în iulie și o alta pe final de an.
Împrumuturile anunțate pentru anul acesta
De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.
Împrumuturile de anul trecut
Împrumuturile de 104 miliarde de anul trecut sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei. În anul 2020, finanțele statului au fost puternic afectate de impactul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În 2019, împrumuturile s-au situat la 90,7 miliarde de lei.