Acțiunile europene scad pentru a doua sesiune consecutivă vineri, fiind pe cale să încheie săptămâna cu cel mai abrupt declin din ultimele peste trei luni.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,12% în jurul prânzului (ora României), după un declin de 1,02% joi. La nivelul săptămânii, Stoxx 600 ar putea suferi un recul de aproximativ 3,6%, cel mai pronunțat după săptămâna încheiată pe 12 iunie.
Referința DAX de la Frankfurt era în scădere cu 0,45% la ora menționată, indicele CAC 40 de la Paris se deprecia cu 0,63%, în timp ce indicii FTSE 100 de la Londra și IBEX 35 de la Madrid înregistrau creșteri de 0,10% și, respectiv 0,21%.
CITEȘTE ȘI Sesiune de corecții la BVB. Piața deal a statInvestitorii sunt îngrijorați că numărul mare de noi cazuri de infecție cu Covid-19 va inversa un proces de redresare economică aflat încă în fază incipientă pe continent, în condițiile în care state ca Marea Britanie și Franța au reintrodus restricții de activitate și au avertizat că ar putea lua noi măsuri dacă răspândirea virusului nu încetinește.
Și pe bună dreptate, consideră Naeem Aslam, analist-șef la AvaTrade. “Au tot dreptul să fie îngrijorați” cu privire la raliul bursier din ultima perioadă, aflat sub amenințare. “Sectoarele aerian, de retail și cel al ospitalității sunt cele care trebuie urmărite, pe măsură ce investitorii continuă să se întrebe cu privire la viitorul acestora”, spune Aslam, citat de MarkeWatch.
În același timp, lipsa unui acord pe marginea unui pachet suplimentar de stimuli fiscali în SUA continuă să afecteze negativ sentimentul global.
“Având în vedere impasul politic prelungit, credem că șansele ca pachetul fiscal să fie aprobat (înaintea alegerilor prezidențiale – n.r.) au scăzut sub 20%. Dacă nu se ajunge la un acord până la finele lunii septembrie, atunci este aproape sigur că nu se va întâmpla mai devreme de anul viitor”, potrivit analiștilor BNP Paribas.
Companiile aeriene și farmaceutice înregistrează printre cele mai ample corecții în prima parte a tranzacțiilor de astăzi. Acțiunile IAG, compania-mamă a British Airways, se depreciază cu 5,5%, cele ale Ryanair cu 4,1%, iar titlurile AstraZeneca și Sanofi cu 2,7% și, respectiv 1,32%.
Printre performeri, compania franceză de utilități Suez era în urcare cu 4,25%, iar acțiunile producătorului suedez de electrocasnice Electrolux se apreciau cu 3,1%.