Ministerul Sănătății cere concentrarea tuturor forțelor pentru pacienții Covid. Cazuri urgente non-covid, duse în spitale fără unități de primire urgență. Operații pentru alte afecțiuni amânate. Paturi suplimentare ATI alocate din spitale cu alte specializări

Ministerul Sănătății cere concentrarea tuturor forțelor pentru pacienții Covid. Cazuri urgente non-covid, duse în spitale fără unități de primire urgență. Operații pentru alte afecțiuni amânate. Paturi suplimentare ATI alocate din spitale cu alte specializări

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Foto: INQUAM FOTO, Octav Ganea

scris 4 apr 2021

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat duminică, după o întâlnire cu directorii de spitale pe tema măririi numărului de paturi din secțiile de terapie intensivă,  „s-a concentrat” asupra mai multor măsuri pentru a gestiona cazurile tot mai numeroase de îmbolnăvire cu COVID-19. Una dintre decizii este aceea de a apela la spitalele dedicate bolnavilor cu alte afecțiuni, alte decizii țin de  „regândirea și optimizarea fluxurilor medicale” care ar avea ca scop reducerea presiunii din unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, dar și concentrarea mai multor resurse pentru patologia COVID.

Noi măsuri vor fi anunțate și la videoconferința Profit.Health.Forum, cel mai important eveniment din domeniu în media, organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Spitalul Monza, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Farmec, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Detalii pot fi văzute AICI

„Prima dată am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm până astăzi, am mers pentru suplimentarea paturilor, am mers către spitale cu tradiție în tratamentul bolilor cronice, am mers către Institutul Clinic Fundeni și avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen și un număr de 14 paturi de terapie intensivă care sunt fie disponibile deja, fie în pregătire. Am mers către Institutul Oncologic București și avem un număr de cinci paturi de terapie intensivă și alte cinci paturi de terapie acută care sunt disponibile la Institutul Oncologic București. 35 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 2 paturi de ATI la Spitalul Gerota, la Colțea 16 paturi cu oxigen. Avem de asemenea o creștere a numărului de paturi în unitățile mobile (...)  vorbim de o creștere de la 8 la 12 paturi pentru fiecare mașină și vorbim de asemenea de o creștere la 45 a paturilor de terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon. Începând cu ziua de mâine vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeș din București”, a anunțat Voiculescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul a precizat că o a doua măsură constă în „regândirea și optimizarea fluxurilor medicale” care are ca scop reducerea presiunii din unitățile de primiri urgențe ale spitalelor și pentru redirecționarea urgențelor non-COVID către alte spitale, care până în prezent nu au oferit servicii de urgență medicală, ci au tratat doar bolnavi cronici.
„Pentru a degreva unitățile de primiri urgențe, vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de noi centre de evaluare pentru formele non severe. Este un efort în care vom fi sprijiniți de Spitalul Monza, de Spitalul Victor Babeș, de Spitalul Județean llfov și sperăm de centrul de la Caraiman”, a spus Voiculescu.

Peste 500.000 de doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România. Cum vor fi distribuite CITEȘTE ȘI Peste 500.000 de doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România. Cum vor fi distribuite

În ceea ce privește redirecționarea urgențelor non-COVID, ministrul a cerut ca pentru specialități precum chirurgie, urologie, ortopedie, ORL pacienții să fie primiți în urgență de spitale care nu au camere de primiri urgențe.

„Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a rețelelor de spitale MAI, SRI, MApN, Transporturilor și suntem siguri că vom primi ajutor, de altfel, o bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea acestei pandemii”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a vorbit de asemenea de măsura concentrării tuturor forțelor pe îngrijirea pacienților cu COVID-19, despre care a spus că reprezintă „exigența momentului”.
„Asta da, ar putea să însemne amânarea unor operații elective, unor proceduri elective, asta ar putea să însemne că anumite spitale, respectiv anumite secții, o anumită parte a resurselor umane vor fi concentrate către tratamentul pacienților COVID-9. Evident că asta vine cu un cost, evident că toate aceste măsuri vin cu costuri care țin, dacă vreți, nu doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci costuri pentru cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii. Ave o grijă deosebită pentru pacienții non-COVID. (...) Solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val, sperăm, sau acest ultim val care va pune o astfel de presiune asupra sistemului medical”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a făcut apel la populație pentru respectarea regulilor de protecție sanitară și pentru a se vaccina. „Sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur toată povara pandemiei. La fel ca celelalte țări care au fost copleșite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite și limitele țin nu atât de investiții, nu atât de resursa financiară cât, în special, de resursa umană. Mai pe româneștie, nu putem trage la infinit de aceiași oameni, mai pe românește avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dvs, avem nevoie să evitați aglomerările, avem nevoie să purtați masca, avem nevoie să rămâneți în casă dacă nu este esențial să ieșiți și mai presus de toate avem nevoie ca oamenii să se vaccineze”, a conchis ministrul.

Voiculescu a precizat că România înregistrează duminică două „recorduri” nedorite și anume numărul pacienților cu COVID-19 internați în spital și numărul pacienților cu infecția cu SARS-CoV-2 aflați în secțiile de terapie intensivă. Voiculescu anunță de asemenea că sunt în spitalele COVID  167 de copii internați din care 16 în ATI, doi dintre aceștia fiind intubați.

Potrivit ministrului, cifrele de 13 714 pacienți cu COVID-19 internați și 1456 pacienți infectați cu noul coronavirus aflați în secțiile la ATI reprezintă recorduri pentru România.

Ministrul afirmă că sunt familii întreg care ajung la spital, se observă scăderea vârstei pacienților cu forme grave dar și la pacienți fără comorbidități particulare.
„Vedem acum persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate în spital, ci dezvoltă forme grave ale bolii. (...) Din totalul pacienților cu forme critice mai mult de o treime sunt pacienți intubați, spre deosebire de începutul pandemiei când proporția formelor severe și critice era semnificativ mai redusă”, a mai afirmat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
vlad voiculescu
ati
covid
pandemie