Prețul țițeiului Brent a crescut cu mai mult de 1%, la peste 120 de dolari pe baril

Prețul țițeiului Brent a crescut cu mai mult de 1%, la peste 120 de dolari pe baril
scris 26 mar 2022

Prețul țițeiului Brent a crescut vineri cu peste 1%, la peste 120 de dolari pe baril, în timp ce traderii au evaluat impactul unui atac cu rachete asupra unei instalații de distribuție a petrolului din Arabia Saudită și o posibilă eliberare de petrol din rezervele strategice de către Statele Unite și alte țări, transmite Reuters.

Cotația țițeiului Brent a crescut cu 1,62 dolari, sau cu 1,4%, până la 120,65 dolari pe baril, iar cea a petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, a închis în urcare cu 1,56 dolari, sau cu 1,4%, la 113,90 dolari pe baril, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Prețurile scăzuseră cu 3 dolari înainte de informațiile referitoare la atacul din Arabia Saudită.

Ambele valori de referință au înregistrat primele câștiguri săptămânale din ultimeletrei săptămâni – prețul petrolului Brent a crescut cu mai mult de 11,5%, iar cel al petrolului WTI a câștigat 8,8%.G

Gruparea Houthi din Yemen a declarat vineri că a lansat atacuri asupra instalațiilor energetice saudite, iar coaliția condusă de Arabia Saudită a anunțat că stația de distribuție a combustibilului Aramco din Jeddah a fost vizată de un atac, dar că un incendiu produs la două rezervoare de la instalație a fost controlat.

Arabia Saudită a declarat că nu își va asuma responsabilitatea pentru nicio lipsă de aprovizionare cu petrol pe piețele globale cauzată de atacurile Houthi asupra instalațiilor sale petroliere.

Mișcarea Houthi aliniată cu Iranul, care se luptă de șapte ani cu o coaliție condusă de Arabia Saudită, a lansat rachete asupra instalațiilor Aramco din Jeddah și drone la rafinăriile Ras Tanura și Rabigh, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului militar.

”Piața, care evita deja să se aprovizioneze cu petrol rusesc, are un alt motiv de îngrijorare, deoarece atacurile Houthi ar putea afecta producția Arabiei Saudite”, a declarat Andrew Lipow, președintele Lipow Oil Associates din Houston, menționând că atacurile Houthi devin din ce în ce mai frecvente.

Atacul a avut loc la doar cinci zile după ce grupul Houthi a lansat rachete și drone la instalațiile energetice și de desalinizare a apei din Arabia Saudită, provocând o scădere temporară a producției la o rafinărie.

Cu stocurile globale aflate la cel mai scăzut nivel din 2014, analiștii au spus că piața este vulnerabilă la orice șoc de ofertă.

Administrația Biden are în vedere o altă eliberare de petrol din rezerva strategică a SUA care, dacă va fi realizată, ar putea fi mai mare decât vânzarea de 30 de milioane de barili de la începutul acestei luni, a spus o sursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret