Au pariat pe agricultură bio și au câștigat. Numărul celor care renunță la cultivarea intensivă și se orientează spre calitate și nu cantitate este din ce în ce mai mare. Și pentru ca roșiile sau castraveții să aibă gust, agricultorii le oferă toate condițiile: sere profesionale, controlate de computer, care stabilește temperatura și umiditatea, îngrășământ natural și chiar muzică.
Una dintre cele mai mari investiții în sere bio din România este în județul Timiș. Un fost viceprimar al Timișoarei a accesat peste 2 milioane de euro din fonduri europene și a ridicat două sere gigant, pe o suprafață de 12.000 metri pătrați, lângă comuna Șag. După aproape 3 ani de muncă a reușit să obțină primele recolte de roșii și castraveți, relatează Prima TV.
În serele de la Șag, roșiile și castraveții sunt cultivate în pământ. Agricultorul din Banat susține că doar folosind metodele tradiționale de cultivare acestea își păstrează gustul de odinioară. Mai mult, în cele două sere este folosit doar îngrășământ natural și nu sunt utilizate ierbicid și nici alte chimicale.
Și la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Vultureni, culturile bio sunt la putere. O familie de agricultori a reușit tot cu fonduri europene să își ridice sere în care cultivă legume bio pe 35.000 de metri pătrați. Au peste 50 de soiuri de legume pe care le livrează în cutii speciale, direct la ușa clientului. Proprietarii complexului de sere au grijă ca rosile, ardeii și castraveții să aibă parte de tot ce este mai bun - temperatura constantă, umiditate suficientă, dar și muzică clasică.
Zilnic, roșiile sunt delectate cu arii de Verdi sau compozițiile celebrilor Beethoven și Mozart.
În plus, în sere au fost montate becuri de fotosinteză pentru aportul de lumină.
Investiția este una profitabilă pentru că ferma organică își produce de ani buni propriile răsaduri.