Creșterea abruptă a tarifelor – „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, cum îl numește Trump – de către administrația republicană va scoate din buzunarele americanilor câte 1.350 de dolari și va duce la creșterea inflației pe termen scurt, arată economiștii ING Bank. Mai mult, taxele vamale sunt regresive și afectează mai mult populația cu venituri reduse.
Introducerea tarifelor majorate pentru autovehiculele și componentele importate în SUA a determinat constructorii auto europeni cu prezență pe piața americană să caute cele mai rapide soluții pentru a limita efectele. VW este compania auto din Europa cu cele mai mari vânzări în SUA, având o unitate de producție în Mexic care va fi afectată.
Majorarea tarifelor americane pe importurile din Uniunea Europeană va un avea un impact sever asupra economiei europene, estimează economiștii. Unele bănci au tăiat deja prognozele de creștere pentru zona euro.
Globinvest din Cluj-Napoca va lansa la sfârșitul acestei luni un fond de investiții de tip ETF, care grupează companiile cu cea mai bună lichiditate și cel mai bun profit din ultimii 10 ani.
Resursa umană specializată - medici și asistenți medicali - este deficitară și în România și prost repartizată în teritoriu, mulți oameni având acces limitat la serviciile de sănătate.
Tesla România, reprezentanța oficială a companiei americane în România, își va deschide al doilea service local, după cel din Voluntari.
Al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România a trimis clienților săi o notificare-ofertă privind condițiile de furnizare de după 31 martie anul viitor, când ar urma să fie eliminată actuala plafonare a prețului final pentru casnici, la 0,31 lei/kWh, document intrat în posesia Profit.ro și care prevede scumpirea gazelor de la 1 aprilie 2026.
Administrația Trump a impus UE un tarif vamal de 20% pe bunurile exportate în SUA, ceea ce înseamnă inclusiv pe exporturile românești în America. Decizia administrației americane vine pentru români într-un moment în care relațiile comerciale erau în plină creștere și aveam excedent cu SUA. Impactul are darul de a fi totuși limitat, de vreme ce principalul partener comercial al României este, de departe, UE.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Wall Street a închis cu pierderi foarte puternice.