Minerii din carierele Jilț Nord și Jilț Sud din Complexul Energetic Oltenia au oprit lucrul.
Nu mai au loc niciun fel de activități de luni, începând cu primul schimb, transmite Gazeta de Sud.
Decizia a fost una spontană, însă motivată de lipsa de măsuri convingătoare, după accidentul grav produs la Cariera Jilț Sud și în care au murit trei persoane, după cum au precizat ortacii. Minerii cer ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să vină la Mătăsari, să discute cu ei, mai precizează sursa citată.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că va trimite Corpul de Control al Ministerului Energiei pentru a face verificări la Complexul Energetic Oltenia, după accidentul de la cariera Jilț Sud, soldat cu moartea a trei oameni. El cere demisia directorului sucursalei miniere, a șefului exploatării miniere și a șefului carierei Jilț Sud. ”Mie mi se pare normal ca cei care răspund de acest lucru, de minerit, să-și piardă funcțiile, deci acest lucru este normal, nu aștept raportul Corpului de Control pentru acest lucru, vreau ca mâine acest lucru să se întâmple”, subliniază el.
Prezent, marți seară, în județul Gorj, unde s-a întâlnit cu autoritățile, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că zece dintre minerii răniți în accidentul produs la cariera Jilț Sud și care au fost internați la trei spitale sunt în stare stabilă. Prima oprire a ministrului a fost la cariera Jilț Sud, apoi a discutat cu șefii din Complexul Energetic Oltenia.
Popescu a transmis condoleanțe familiilor celor trei mineri decedați.
”Am vorbit deja cu șeful Corpului de Control al Ministerului Energiei și mâine o echipă formată din trei va veni la Complexul Energetic Oltenia pentru evaluarea stadiului securității în muncă, pentru a vedea dacă s-au respectat planurile. Este o anchetă administrativă pe care noi dorim să o facem în paralel cu ancheta pe care Parchetul o face împreună ci IMM-ul, cu Poliția”, a declarat el, potrivit News.ro
El a cerut demisiile directorului sucursalei miniere, a șefului Exploatării miniere și a șefului carierei Jilț Sud.
”Asemenea tragedii nu trebuie să se mai repete și cei care sunt responsabili trebuie să-și ia toate măsurile în așa fel încât o tragedie de acest fel să nu se mai repete niciunde. Fac un apel public la cei care răspund de securitatea în muncă în toate industriile din România să verifice, începând de mâine, absolut toate normele, că se respectă normele de securitate în muncă, pentru că este chiar o tragedie ce s-a întâmplat și ea nu trebuie să se mai repete”, a adăugat Virgil Popescu.
El a estimat că ancheta administrativă !nu va dura foarte mult”.
Întrebat dacă i s-a spus cu ce sunt transportați muncitorii în carieră, Popescu a replicat: ”Asta îmi doresc, asta vreau, ca să existe negru pe alb scris de către Corpul de Control al ministrului Energiei, tocmai pentru a preîntâmpina toate aceste lucruri în viitor, pentru că tragedia de astăzi, pe lângă gravitatea ei, trebuie să și învățăm din ea”.
Întrebat ce așteptări are de la Corpul de Control dacă a cerut să fie demiși șeful sucursalei miniere, șeful EMC și șeful carierei, el a declarat: ”Mie mi se pare normal ca cei care răspund de acest lucru, de minerit, să-și piardă funcțiile deci acest lucru este normal, nu aștept raportul Corpului de Control pentru acest lucru, vreau ca mâine acest lucru să se întâmple”.
Acesta a evitat să dea detalii despre discuțiile pe care le-a avut cu angajații carierei din Gorj.
”Această mașină nu era omologată, din ce am aflat, pentru transportul persoanelor, era omologată pentru transportul mărfurilor și am înțeles că putea transporta unu plus doi, în față. Din câte am înțeles era vorba de 16, care oricum este cu mult peste posibilitatea de transport a acestei mașini”, a subliniat, răspunzând unor întrebări, ministrul.
Întrebat de ce nu s-au făcut investiții în echipamente pentru muncitori, dar s-au dat prime la Complexul Energetic Oltenia, ministrul a răspuns că ”cei care au dat prime vor răspunde pentru primele date în mod ilegal”.
El a precizat că își dorește ca, în urma verificării Corpului de Control al ministrului, să se rezolve situația cu privire la condițiile de transport pentru muncitori.
Virgil Popescu a reacționat și atunci când i s-a transmis că soția uneia dintre victime este gravidă: ”Îmi pare atâta de rău, credeți-mă, și încerc să ajut cât pot și de aia încerc să împing pe toată lumea de la spate ca familiile să fie ajutate și cei care sunt în spital să fie ajutați”.
Conform lui Virgil Popescu, în anul 2017, Corpul de Control al ministrului a constatat o pagubă de 680 de milioane de lei, iar la acel moment conducerea de la Complex a fost schimbată.
Trei persoane au murit și alte zece au fost transportate la spital în urma accidentului produs marți, în cariera Jilț Sud.
Primele verificări ale polițiștilor arată că autoutilitara care a căzut la o diferență de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar și două tuburi metalice de acetilenă. După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani și după rănirea altor muncitori, Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.