Guvernul japonez oferă 1 milion de yeni (7.500 de dolari) de copil familiilor care se mută din zona metropolitană Tokyo, în încercarea de a inversa declinul demografic din celelalte regiuni ale țării, relatează The Guardian.
Oficialii speră ca sumele generoase oferite să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile în declin demografic și să reducă presiunea asupra spațiului și serviciilor publice din marele Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, cu o populație de aproximativ 35 de milioane de locuitori, scrie News.ro.
Stimulentul - o creștere spectaculoasă față de taxa de relocare anterioară de 300.000 de yeni - va fi introdus din aprilie, potrivit presei japoneze, ca parte a unui efort oficial de a readuce la viață orașele și satele aflate în declin.
Deși populația orașului Tokyo a scăzut pentru prima dată anul trecut - o tendință atribuită parțial pandemiei de coronavirus - guvernanții consideră că ar trebui să se facă mai mult pentru a reduce densitatea populației în metropolă și pentru a încuraja oamenii să înceapă o nouă viață în zonele "demodate" ale țării, care sunt afectate de îmbătrânire, de scăderea populației și de migrația tinerilor către Tokyo, Osaka și alte orașe mari.
Plata - care se adaugă unui sprijin financiar de până la 3 milioane de yeni, deja disponibil - va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de cartiere "centrale" din Tokyo și în suburbiile vecine Saitama, Chiba și Kanagawa, din care oamenii fac naveta către Tokyo.
Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, deși unele ar putea primi banii și dacă se mută în zonele muntoase care se află în interiorul granițelor orașului.
Aproximativ 1.300 de municipalități - circa 80% din total - au aderat la acest program, sperând să profite de o schimbare de atitudine a publicului față de calitatea vieții, care a luat amploare în timpul pandemiei, când tot mai mulți angajați au descoperit beneficiile muncii la distanță.
Familiile care aleg să se mute și să primească bonificația trebuie să locuiască în noile lor case timp de cel puțin cinci ani, iar unul dintre membrii gospodăriei trebuie să fie angajat sau să aibă în plan să deschidă o nouă afacere. Cei care ar vrea să se mute înainte să treacă cei cinci ani vor trebui să returneze banii statului.
În principiu, familiile care se relochează primesc între 1 și 3 milioane de yeni pe gospodărie, cu condiția să îndeplinească unul dintre cele trei criterii: angajarea într-o companie mică sau mijlocie din zona în care se mută; continuarea activității la vechile locuri de muncă prin muncă la distanță sau începerea unei afaceri la noul lor domiciliu. În anumite situații, o familie cu doi copii ar putea primi chiar 5 milioane de yeni.
Jumătate din bani vor proveni de la guvernul central, iar cealaltă jumătate de la municipalitățile locale, potrivit agenției Kyodo.
Guvernul speră ca 10.000 de persoane să se mute din Tokyo în zonele rurale până în 2027.
Cea mai recentă încercare de revigorare a regiunilor vine și pe fondul unei noi scăderi a populației Japoniei, în timp ce numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, iar rata natalității rămâne foarte scăzută.