Consiliul Europei: Democrația, în pericol din cauza restricțiilor impuse de pandemie

Consiliul Europei: Democrația, în pericol din cauza restricțiilor impuse de pandemie
scris 11 mai 2021

Restricțiile impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus au reprezentat ceea ce Consiliul Europei descrie într-un nou raport drept un "regres al democrației" pe întregul continent.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii
Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit secretarului general Marija Pejcinovic Buric, chiar "acțiunile legitime" ale guvernelor pentru a face față virusului au redus libertățile "în moduri care ar fi inacceptabile în vremuri normale", scrie Agerpres.

"Pericolul este ca această cultură democratică a noastră să nu se recupereze pe deplin", a avertizat Pejcinovic Buric.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Cei 47 de membri ai Consiliului, printre care se numără și unele dintre țările cel mai greu lovite de pandemie, au intrat și ieșit din lockdown-uri cu durată și severitate diferite începând din martie 2020.

Unul dintre cele lungi lockdown-uri a fost al treilea din Irlanda, impus la sfârșitul lunii decembrie și terminat abia luni, deși multe restricții rămân în vigoare, precum interzicerea redeschiderii restaurantelor.

Consiliul susține că "restricțiile și măsurile legate de COVID nu trebuie numai să fie necesare și proporționale, dar și limitate ca durată".

Rata de infectare în Capitală a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori. Joi ar putea fi decise noi măsuri de relaxare, dacă trendul se menține descendent CITEȘTE ȘI Rata de infectare în Capitală a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori. Joi ar putea fi decise noi măsuri de relaxare, dacă trendul se menține descendent

Astfel de restricții, potrivit Consiliului, sunt permise numai dacă sunt "legale, proporționale cu necesitatea de a proteja sănătatea și siguranța publică și nediscriminatorii".

Pe lângă menționarea restrângerilor "excepționale" asupra libertăților, precum libertatea de întrunire, Consiliul avertizează că femeile sunt mai vulnerabile la violența domestică, că atacurile împotriva migranților s-au înmulțit și că independența judiciară nu a fost garantată "în unele țări".

"În multe cazuri, problemele pe care le vedem sunt anterioare pandemiei de coronavirus", a spus Pejcinovic Buric.

Cu toate acestea, pandemia a provocat de asemenea "un val de cenzură", potrivit Consiliului, cu critici ai restricțiilor "suferind represalii" și "fiind reduși la tăcere".

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul europei
democratie