Belgia a lansat o anchetă penală cu privire la acuzațiile potrivit cărora Apple s-a aprovizionat cu bună știință cu minerale din zone de conflict provenite din Republica Democratică Congo (RDC), transmite Financial Times. În decembrie, RDC a depus plângeri în Belgia și Franța, acuzând Apple că utilizează minerale furnizate de grupuri armate implicate în atrocități în estul Congo.
Procurorii belgieni au numit recent un judecător de instrucție pentru a supraveghea cazul, pe care avocații RDC l-au calificat drept o „operațiune masivă de spălare și de greenwashing”. Christophe Marchand, avocatul care conduce cazul, a declarat: „Acesta este primul pas care arată că procurorul ia cazul foarte în serios.”, arată G4Media.ro
Franța nu a luat încă o decizie cu privire la acest caz.
Apple a refuzat să comenteze, dar a declarat anterior că „contestă ferm” acuzațiile și că este „profund angajată în aprovizionarea responsabilă cu minerale”, cum ar fi coltanul, care este esențial pentru iPhone-uri și alte electronice. Cu toate acestea, plângerea susține că Apple achiziționează tantal, staniu, tungsten și aur din mine care alimentează conflictele, munca copiilor și deteriorarea mediului.
În ciuda proceselor de certificare, plângerea susține că aceste minerale sunt etichetate în mod fraudulos ca provenind din Rwanda și nu din zonele de conflict din Congo. „Nu există nicio companie de tehnologie de pe Pământ care să nu știe că tot ceea ce se cumpără din Rwanda este 90% sigur că este congolez”, a declarat Robert Amsterdam, un avocat al RDC.
Un raport al ONU a arătat că rebelii susținuți de Rwanda au exportat în mod fraudulos 150 de tone metrice de coltan în 2023. Rwanda neagă aceste acuzații, respingând afirmațiile că profită de pe urma contrabandei cu minerale.
CITEȘTE ȘI ABC Insurance crește pe asigurările de garanții, susținut de PNRR și Programul Anghel Salgny. Cum va fi în 2025Într-un raport SEC din martie 2024, Apple a declarat că nu există „nicio bază rezonabilă” pentru a concluziona că furnizorii săi finanțează grupuri armate. Cu toate acestea, în decembrie, Apple a dat instrucțiuni furnizorilor să nu se mai aprovizioneze cu minerale din RDC sau Rwanda, ceea ce Amsterdam a numit o „recunoaștere a faptului că lanțurile de aprovizionare sunt practic infiltrate cu minerale false”.
De asemenea, avocații au îndemnat UE să își reconsidere acordurile privind mineralele cu Rwanda, calificându-le drept o „farsă”, deoarece Rwanda nu dispune, potrivit lor, de zăcăminte minerale semnificative.