Fondul activist Elliott a preluat o participație de 2,5 miliarde de dolari la Texas Instruments și îndeamnă compania să își îmbunătățească fluxul de numerar

Fondul activist Elliott a preluat o participație de 2,5 miliarde de dolari la Texas Instruments și îndeamnă compania să își îmbunătățească fluxul de numerar
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Elliott, fondul speculativ de 65 de miliarde de dolari, cel mai bine cunoscut pentru activismul său de acționar, a făcut o investiție de 2,5 miliarde de dolari în Texas Instruments și îndeamnă compania să-și îmbunătățească fluxul de numerar liber prin adoptarea unui plan mai puțin rigid pentru cheltuielile de capital, transmite CNBC.

Într-o scrisoare de 13 pagini vizualizată de CNBC, Elliott propune ca Texas Instruments să introducă ceea ce numește ”o strategie dinamică de gestionare a capacității” care ar permite companiei să obțină un flux de numerar liber de până la 9 dolari pe acțiune până în 2026, ceea ce este cu aproximativ 40% peste consensul actual al analiștilor care urmăresc cel mai mare producător mondial de semiconductori analogici, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Electrica a anunțat noile prețuri la energie CITEȘTE ȘI Electrica a anunțat noile prețuri la energie
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acțiunile TI au crescut cu aproximativ 3% la știri, înainte de a reduce câștigurile în tranzacțiile de dimineață.

Elliott consideră că aderarea rigidă a Texas Instrument la un plan de cheltuieli de capital pus în aplicare în 2022 a eviscerat randamentele acționarilor, reducând foarte mult o măsură după care TI a cerut întotdeauna să fie judecată - fluxul de numerar liber.

Citând reducerea fluxului de numerar liber de la 6,40 dolari pe acțiune în 2022 la 1,83 dolari pe acțiune în acest an, Elliott susține că TI și-a înstrăinat investitorii care altfel ar putea gravita către poziția sa dominantă în deservirea complexelor auto și industriale cu cipuri analogice.

Prețul acțiunilor sale, insistă Elliott, a avut de suferit ca urmare, fiind în urma acțiunilor altor companii de profil, cu marje substanțiale în ultimii doi, patru, șase și 10 ani.

Scopul scrisorii lui Elliott este planul de cheltuieli de capital pentru 2022, care a cerut ca TI să-și intensifice cheltuielile de investiții la un nivel maxim de 5 miliarde de dolari pe an în perioada 2023-2026, aducând aceste cheltuieli până la 23% din veniturile din cheltuieli de capital de aproximativ 5% din venituri în deceniul precedent.

Acea alocare de capital va avea ca rezultat adăugarea de capacitate, permițând companiei să dubleze aproape veniturile anuale curente la 30 de miliarde de dolari.

Problema, susține Elliott, este că o inversare a ciclului cererii de cipuri TI, de când planul a fost pus în aplicare, va avea ca rezultat niveluri de capacitate care sunt ”cu 50% peste așteptările consensului privind veniturile în 2026 și 2030”.

Semnatarii scrisorii sunt Jesse Cohn, care conduce activismul la Elliott și managerul senior de portofoliu Jason Genrich, care a supravegheat eforturile de activism în Western Digital, Salesforce și SAP, printre altele.

Cel mai mare producător român de băuturi pierde la prima instanță în litigiul cu Returo Sistem Garanție-Returnare CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător român de băuturi pierde la prima instanță în litigiul cu Returo Sistem Garanție-Returnare

Cei doi consideră că întrebarea cheie pentru conducerea și consiliul de administrație al TI este ”nu dacă TI are o strategie atentă pe termen lung, ci mai degrabă: amploarea și ritmul fix al dezvoltării capacității sale adecvate, având în vedere nivelul așteptat de exces de capacitate?”

Elliott sugerează companiei fie să comunice cu mai multă forță de ce consideră că o astfel de creștere a capacității este justificată, fie să treacă la o abordare mai dinamică a capitalului de investiții, în care construiește noi unități de fabricație, dar este mai deliberată în a le echipa, permițând un răspuns mai precis la cererea din piață.

Scrisoarea menține un ton mult mai puțin contradictoriu decât este adesea cazul pentru Elliott, ceea ce face să pară puțin probabil ca firma să provoace conducerea sau consiliul de administrație mai puternic pe termen scurt.

De fapt, singurul pasaj amenințător apare la pagina 11 în care Elliott acuză consiliul de administrație că nu a tras la răspundere conducerea față de una dintre valorile de bază ale companiei: disciplina prudentă a capitalului. În acest pasaj, Elliott îl îndeamnă să-și recapete responsabilitatea de supraveghere prin instituirea unei abordări mai dinamice a extinderii capacității.

Un purtător de cuvânt al lui Elliott a refuzat să comenteze scrisoarea. Reprezentanții TI nu au putut fi contactați.

viewscnt
Afla mai multe despre
elliott
texas instruments