Acțiunile europene și petrolul, în scădere după datele dezamăgitoare pivind comerțul exterior al Chinei

Acțiunile europene și petrolul, în scădere după datele dezamăgitoare pivind comerțul exterior al Chinei
scris 14 ian 2019
Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, după 4 ședințe de creșteri consecutive, în contextul în care datele privind comerțul exterior al Chinei au dezamăgit și au alimentat temerile legate de încetinirea economiei globale. Cotațiile petrolului sunt și ele în scădere, în contextul în care o încetinire a economiei chineze creează temeri legate de reducerea cererii de țiței.

"Atât importurile, cât și exporturile din China au dezamăgit și sunt de natură să reprindă temerile legate de încetinirea economiei globale", spune Norbert Ruecker, director de cercetare pe piața materiilor prime la banca elvețiană Julius Baer, citat de CNBC.

Indicele pan-european este în scădere cu circa 0,8% după 4 ședințe consecutive în urcare, începând de marțea trecută, cel mai lung șir de creșteri din luna noiembrie încoace.

Grupul TeraPlast recrutează ca Director General la Depaco un vicepreședinte de la concurenta Ruukki CITEȘTE ȘI Grupul TeraPlast recrutează ca Director General la Depaco un vicepreședinte de la concurenta Ruukki

Cele mai mari scăderi sunt consemnate în sectorul bunurilor de lux și al tehnologiei. O treime din companiile europene din sectorul bunurilor de lux au expunere pe piața din China și mizează pe apetitul pentru genți și bijuterii al clasei de mijloc din cea de-a doua mare economie a lumii, notează Reuters.

La Paris, LVMH scade cu aproape 3%, Hermes coboară cu 1,8%, iar Kering (care deține brandul Gucci) este în scădere cu 1,85%. La Milano, Moncler pierde peste 3%.

La Copenhaga, Pandora coboară cu peste 6%, printre cele mai abrupte scăderi, la nivelul Stoxx 600, acțiunile fiind afectate și de tăierea estimării de preț din partea Morgan Stanley.

Ministrul german al Sănătății cere reglementări UE pentru a opri migrația medicilor CITEȘTE ȘI Ministrul german al Sănătății cere reglementări UE pentru a opri migrația medicilor

Cotațiile petrolului scad cu aproape 1%. Referința globală Brent se tranzacționează la 59,9 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, la 51,1 dolari pe baril.

China este al doilea mare consumator de petrol din lume, astfel că o încetinire a economiei chineze are un impact puternic negativ asupra cererii de țiței.

Potrivit datelor publicate astăzi, exporturile Chinei au avut, în decembrie, cel mai pronunțat declin din ultimii 2 ani. (de 1,4% față de noiembrie și 4,4% în ritm anual). Importurile s-au redus cu 10% față de noiembrie și cu 7,6% față de decembrie 2017. Cifrele oferă și o imagine a efectelor conflictului comercial dintre SUA și China.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Shanghai Composite a închis astăzi în scădere cu 0,71%, iar Hang Seng, al bursei de la Hong Kong, a pierdut 1,38%,

viewscnt
Afla mai multe despre
china
comert
razboi
exporturi
lux
gucci
burse
hermes
petrol