Statul american Wisconsin a decis ieri că voturile de la alegerile prezidențiale de acum 2 săptămâni vor fi renumărate. Jill Stein, candidata în alegeri a partidului verde din SUA, a solicitat alegătorilor bani pentru acest demers care ar urma să mai includă statele Pennsylvania și Michigan.
După ce a strâns suma inițială de 2,5 milioane dolari, cea care a promovat colecta a mărit succesiv suma cerută la 4,5 milioane dolari și 7 milioane dolari, în ceea ce observatori din piață speculează a fi o încercare de a obține bani pe seama dezamăgirii electoratului liberal care a urmat victoriei în alegeri a republicanului Donald Trump.
UPDATE Președintele Barrack Obama nu marșează șa acest demers. Administrația prezidențială confirmă că alegerile au fost „libere și echitabile din perspectiva securității cibernetice” și că votul „reflectă cu acuratețe voința poporului american”.
Staff-ul de campanie al lui Hillary Clinton se alătură pentru a ajuta la procesul de renumărare, deși spune că nu există dovezi că serverele cu voturile americane ar fi fost victima hackerilor.
Donald Trump denunță demersul va fiind inutil: „Poporul a vorbit, iar alegerile s-au terminat.” Președintele ales afirmă că inițiativa lui Stein este numai despre o schemă de estorcare a banilor pusă la cale de aceasta pentru a-și „umple cuferele cu bani”.
Duminică, la ora 13.00, ora României, pe portalul lui Stein unde se centralizează donațiile era indicat că numărul acestora a depășit 6 milioane de dolari, din cele 7 milioane de dolari cât reprezentau ultima solicitare.
Steve Lendman, fost susținător al candidatei partidului verde, este dezamăgit de cea pe care a sprijinit-o în campanie și despre care acum spune că a inițiat o procedură în folosul „zeiței războiului” Hillary Clinton.
Agonia alegătorilor lui Hillary Clinton după alegerile prezidențiale din SUA care l-au dat câștigător pe republicanul Donald Trump pare a nu se fi consumat, iar aceasta se transferă și la nivelul buzunarelor. După pierderea în plan emoțional, electoratul cu profil liberal ar urma să suporte și mici pagube la nivel financiar finanțând o renumărare a voturilor despre care se preconizează a nu schimba rezultatul scrutinului.
Dacă democrata Clinton a recunoscut victoria lui Trump încă din noaptea alegerilor și nu a inițiat nicio contestare a deciziei electoratului, este candidata partidului Jill Stein care a vrut să continue lupta. Pe baza unor declarații din presă ale unor experți în domeniul cibernetic, potrivit cărora sunt indicii că numărătoarea electronică a voturilor din noaptea alegerilor a fost eronată, a cerut renumărarea voturilor. Are un prim succes în statul Wisconsin care a acceptat inițierea acestui proces.
CITEȘTE ȘI Candidații libertarian, ecologist și mormon amenință sistemul politic oligopolist din SUAColecta lui Stein pentru inițierea acestei proceduri a strâns deja 4,5 milioane dolari, scrie The Guardian. Sumele strânse din donațiile alegătorilor adversari ai lui Trump, în cea mai mare parte votanți ai lui Clinton, vor fi folosite pentru procedurile tehnice și demersurile în justiție pentru renumăraea voturilor din 3 state decisive pentru rezultatul alegerilor, respectiv Wisconsin, Pennsylvania și Michigan.
Banii obținuți sunt, însă, de aproape 2 ori mai mulți decât suma solicitată inițial, observă portalul financiar Zero Hedge. Anunțul inițial de pe portalul unde se face colecta menționa un nivel de 2,5 milioane dolari a sumei solicitate, justificarea fiind pentru o plată de aproximativ 1 milion de dolari către avocați.
Speculații din piață sunt că staff-ul lui Stein, văzând că banii s-au strâns repede, a încercat să profite de dorința de a dona a americanilor dezamăgiți și a mărit succesiv suma solicitată. Captura lui Zero Hedge indică faptul că numai 10 ore mai târziu cuantumul necesar era menționat la 4,5 milioane dolari, bariera fiind mutată, din moment ce deja se strînseseră 2,76 milioane dolari. Criticii spun că este modalitatea prin care Stein încearcă să obțină bani acum pentru proiectele viitoare, fructificând cinic momentul de șoc pentru electoratul anti-Trump.
A doua zi, suma a fost majorată, încă o dată, în condițiile în care limita anterioară, fusese depășită, colecta urcând la 4,51 milioane dolari. Justificarea este cu un cost de 2-3 milioane cu avocatul, în timp ce operațiunile totale ar urma să urce la 6-7 milioane dolari. Este suma de care Stein vreea să o folosească pentru a verifica ceea ce caracterizează drept „anomalii ale votului”, rezultate din erori sau măsluiri ale calculatoarelor.
Ironia face că suma se strânge în momentul în care tot mai mulți specialiști în IT contrazic pista neregulilor electronice din sistemul de numărare a voturilor. Mai mult decât atât, statul Michigan, pentru care Stein cere 600.000 de dolari în vederea renumărării, nici măcar nu are un sistem integrat electronic conectat la internet. Voturile sunt pe hârtie și procesate prin scanare, a informat autoritatea electorală din Michigan.
Costurile cu avocații par foarte piperate. Astfel, la un nivel de 400 de dolari pe oră, scump în domeniul avocaturii în SUA, chiar și o echipă de 10 avocați, muncind exclusiv la acest proiect de renumărare a voturilor, ar trebui să lucreze timp de 5 luni la pregătirea actelor pentru a se justifica suma indicată în colecta lui Stein. Analistul media de orientare conservatoare Mark Dice denunță demersul candidatului partidului verde ca fiind o schemă de fraudare și o pierdere de bani „ceea ce știu liberali să facă cel mai bine”