Mike Pompeo, confirmat în funcție de Senat, devine noul șef al diplomației americane

 Mike Pompeo, confirmat în funcție de Senat, devine noul șef al diplomației americane
scris 27 apr 2018

Mike Pompeo, actualul director al CIA, a fost confirmat joi de Senatul american în postul de secretar de Stat, la timp să preia două dosare fierbinți - viitorul acordului în dosarul nuclear iranian și Coreea de Nord, cu al cărei lider s-a întâlnit de curând, relatează AFP.

Considerat un ”adept al liniei dure”, ales de Donald Trump, noul șef al diplomației americane urmează să plece în următoarele ore la o reuniune a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la Bruxelles, altă parte sensibilă a politicii externe a președintelui american, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El va purta mesajul lui Donald Trump, care, în campania electorală, iar apoi la Casa Albă, îndeamnă neîncetat - iar uneori agresiv - ceilalți membri ai Alinaței transatlantice să-și crească cheltuielile militare cu scopul de a reduce participarea Statelor Unite, cel mai mare contributor.

Un fost militar, în vârstă de 54 de ani, aflat din ianuarie 2017 la conducerea celei mai puternice agenții de informații din lume, Mike Pompeo a fost confirmat cu 57 la 42 de voturi într-o sesiune plenară, în urma unui proces parlamentar spinos.

Democrații, care s-au opus în majoritatea lor confirmării sale, denunță o atitudine războinică și declarații islamofobe și homofobe. El dă asigurări cu privire la marele respect pe care-l are față de toți, însă fără să-și renege declarațiile trecute.

Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare

Șapte democrați au votat, cu toate acestea, în favoarea confirmării sale.

Venirea sa la șefia diplomației americane coincide cu numirea recentă a lui John Bolton în funcția de consilier pe probleme de securitate națională - un semn aparent al unei înăspriri a administrației americane.

”Avem nevoie de el ca secretar de Stat, pentru a-l susține pe președinte, având în vedere că ne confruntăm cu problemele de politică externă cele mai dificile din epoca noastră , declara pe 12 aprilie John Bolton.

Mike Pompeo va fi nevoit să abordeze, fără să aștepte, delicatele dosare nord-coreean și iranian. El va putea, în această misiune, să se sprijine pe relația sa specială de încredere pe care și-a forjat-o cu președintele Donald Trump de la instalarea sa la șefia CIA.

Un oponent aprig al acordului în dosarul nuclear iranian semnat în iulie 2015, Donald Trump urmează să anunțe pe 12 mai dacă ”rupe” acest text negociat dur între Iran și marile puteri (China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite și Germania), așa cum a promis în mai multe rânduri.

Este vorba despre o decizie care amenință relațile deja tensionate cu aliații săi europeni, chiar dacă președintele francez Emmanuel Macron i-a întins o mână, săptămâna aceasta, propunând renegocierea unui acord complementar care să răspundă anumitor revendicări americane - cu privire la programul balistic iranian.

RĂZBOIUL, ”UN ULTIM RESORT”

Mike Pompeo a avut deja ocazia să pătrundă în centrul altui dosar care îl așteaptă - Coreea de Nord -, întâlnindu-se în weekendul Paștelui cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Este vorba despre o misiune secretă pe care a efectuat-o ca spion-șef, menită să pregătească terenul viitorului summit fără precedent anunțat între Donald Trump și liderul nord-coreean până la începutul lui iunie.

”S-a înțeles într-adevăt bine cu” Kim Jong Un, a spus despre el președintele american, anunțând această deplasare.

Sebatorul republican Bob Corker, care a votat joi în favoarea confirmării sale, a declarat că Mike Pompeo este ”persoana ideală” care să conducă ”eforturile diplomatice” față de Phenian.

Mike Pompeo a obținut luni, cu un vot strâns, aprobarea Comisiei de Politică Externă din Senat, după ce s-a răzgândit senatorul republican Rand Paul. Un libertariam Paul și-a exprimat îngrijorarea față de poziția lui Pompeo cu privire la Războiul din Irak și programele americane de supraveghere.

În cursul audierii sale, de aproape cinci ore, în Congres, pe 12 aprilie, Mike Pompeo a încercat să scape de eticheta de ”reprezentant al aripii dure”.

”Războiul este în continuare și trebuie să fie un ultim resort”, a lansat el.

El îl înlocuiește pe Rex Tillerson, brutal destituit în martie. Acest texan tăcut, perceput ca fiind mai moderat decât Donald Trump în politica externă, nu a reușit să-i câștige simpatia președintelui.

În timpul audierii, senatori, inclusiv susținători republicani, l-au îndemnat să-l încadreze pe vulcanicul președinte.

Născut în California, șef de promoție la prestigioasa Școală Militară West Point, Mike Pompeo a absolvit dreptul la Harvard.

viewscnt
Afla mai multe despre
mike pompeo
cia