Olteanu: Nu poți stimula fiscal și reinvestirea profitului, și scoaterea lui din firme prin dividende

Olteanu: Nu poți stimula fiscal și reinvestirea profitului, și scoaterea lui din firme prin dividende
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2016

Guvernul trebuie să se hotărască ce vrea să stimuleze prin facilități fiscale, reinvestirea de către antreprenori a profiturilor obținute de firmele lor sau scoaterea acestor câștigurilor din firme sub formă de dividende, pentru că stimularea concomitent a ambelor este imposibilă, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu poți să le ai pe amândouă, adică să și retragi dividende cu impozite mici, să și acorzi facilități fiscale pentru reinvestirea profiturilor", a declarat Olteanu.

Prin modificarea Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividende a fost redus de la 16% la 5%.

ANRE a respins acordarea licenței de distribuție a energiei pentru două firme din grupul RCS & RDS CITEȘTE ȘI ANRE a respins acordarea licenței de distribuție a energiei pentru două firme din grupul RCS & RDS

Pe de altă parte, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, doar 0,8% dintre firmele cu raportări de profit au accesat facilitatea neimpozitării profitului reinvestit în primele luni de la reintroducere.

Scutirea este acordată pentru sumele cheltuite din profit cu achiziționarea de echipamente tehnologice, respectiv mașini, utilaje și instalații de lucru. Neimpozitarea profitului reinvestit a fost reintrodusă în vara anului 2014, cu aplicabilitate până la 31 decembrie 2016, după o măsură oarecum similară, aplicată în intervalul octombrie 2009 - decembrie 2010, în perioada crizei financiare, cu o amânare la acea dată a impozitării profitului pe perioada de amortizare a investiției.

Datele aflate în posesia Profit.ro relevă că, în al doilea semestru din 2014, practic în primele șase luni de aplicare a facilității, scutirea a fost cerută de doar 2.365 firme, printre care două bănci, reprezentând aproximativ 0,8% din cele 295.000 firme care au declarat profit pentru a doua parte din acel an (dintr-un total de 700.000 firme înregistrate și circa 300.000 persoane fizice autorizate).

Profitul reinvestit a însumat doar puțin peste 1,1 miliarde lei dintr-un total declarat de 39,3 miliarde lei.

Olteanu: Nu poți stimula fiscal și reinvestirea profitului, și scoaterea lui din firme prin dividende

viewscnt
Afla mai multe despre
neimpozitarea profitului reinvestit
profit reinvestit
dividende
impozit pe dividende
bnr
bogdan olteanu