Impozitul de 1% pe imobilele rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 euro, una dintre măsurile discutate de coaliția de guvernământ și agreate chiar de prim-ministrul Marcel Ciolacu, va alimenta un fond de împrumuturi pentru autoritățile locale fără resursele necesare confinanțării proiectelor de dezvoltare cu finanțări UE.
De ce este important: Impozitul se va aplica anual, astfel că fiecare proprietar va achita în fiecare an peste 5.000 euro. În cadrul coaliției este discutată și ideea ca impozitul să se aplice și în cazul unui proprietar care deține mai multe imobile care cumulează peste 500.000 euro.
”Banii obținuți din impozit vor alimenta un fond de împrumuturi destinat autorităților locale, din care primăriile cu mai puține resurse să acceseze bani pentru asigurarea cofinanțărilor proiectelor din bani europeni”, au declarat surse guvernamentale.
Astfel, impozitele pe imboile achitate de proprietari din marile orașe precum București, Timișoare, Cluj ar urma să se ducă direct către localități mai mici, administraia centrală, respectiv Guvernul, urmând să decidă alocarea acestor fonduri, cu argumentul că în lipsa acestor bani, localitățile mai mici nu se vor putera dezvolta.
”Va fi bine pentru săraci și va fi rău pentru bogați”, a comentat în mod neoficial măsura un demnitar al actualei guvernări.