Guvernul a renunțat brusc, neanunțat, la una dintre măsurile importante care trebuia introdusă în Codul Fiscal, modificat săptămâna trecută. Executivul a decis astfel, conform informațiilor furnizate Profit.ro, să schimbe nu o măsură din categoria celor contestate de mediul de afaceri și sindicate, ci o facilitate destinată PFA-urilor, profesiilor liberale și altor activități independente.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, forma publicată în Monitorul Oficial a proiectului care schimbă Codul Fiscal nu mai include regula care stabilea că, de la începutul anului următor, un salariat care ar fi obținut și venituri din activități independente nu ar mai fi plătit contribuții la asigurări de sănătate (CASS) și pensie (CAS) pentru acestea din urmă, atenționează consultantul fiscal Cornel Grama într-un material transmis Profit.ro.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează?În consecință aceste persoane vor achita de anul următor contribuția la CAS de 25% la un venit ales de contribuabil, dar care nu poate fi însă mai mic decât salariul minim pe economie, iar pe cea la CASS, de 10%, la nivelul salariului minim, chiar dacă sunt în paralel și salariați și achită contribuții și pentru salariu.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Astfel, în forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală NU MAI SUNT SCUTITE de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în NOTA DE FUNDAMENTARE a proiectului de modificare a Codului Fiscal erau scutite.
Prin urmare, vor fi plătite, de anul următor, CAS de 25% la valoarea unui venit ales, dar nu mai mic de salariul minim, și CASS de 10% la salariul minim pe economie.
Ce a modificat Ministerul Finanțelor de la proiectul de ordonanță de urgență la forma publicată în Monitorul Oficial
Astfel, în nota de fundamentare a OUG 79/2017, de modificare a Codului fiscal, era precizat pentru persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, PFA, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală:
“4. În cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente, acestea datorează CAS și a CASS, după cum urmează:
În cazul CAS
- persoanele care realizează venituri din activități independente, datorează CAS în următoarele condiții:
- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;
- dacă nu sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, pentru care există obligația asigurării în aceste sisteme potrivit legii (avocații, notarii, personalul monahal, personalul militar);
- contribuția se stabilește la un venit ales de către contribuabil, cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, independent de nivelul venitului realizat;
- persoanele care realizează venituri lunare din activități independente sub nivelul salariului minim brut pe țară nu au obligația să plătească CAS, însă pot opta pentru plata contribuției, în aceleași condiții prevăzute pentru cei care au obligația plății contribuției.
În cazul CASS
- persoanele care realizează venituri din activități independente, dar și alte categorii de venituri cum ar fi: venituri din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din investiții, din activități agricole, silvicultură și piscicultură sau din alte surse, datorează CASS, dacă veniturile lunare realizate cumulat, sunt cel puțin egale cu salariul minim brut pe țară din una sau mai multe surse de venituri din cele menționate, în următoarele condiții:
- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- dacă nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri (ex: studenții/tinerii pentru veniturile din investiții, alte surse, cedarea folosinței bunurilor).
- contribuția se stabilește la salariul minim brut pe țară, indiferent de nivelul venitului realizat și de numărul activităților desfășurate;
- persoanele pentru care veniturile realizate lunar, cumulat, sunt sub nivelul salariului minim brut pe țară, nu au obligația să plătească CASS, însă pot opta pentru plata contribuției în aceleași condiții prevăzute pentru cei care au obligația plății contribuției, pentru asigurarea în sistemul de asigurări de sănătate;
- în cazul categoriilor de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, dacă nivelul lunar al veniturilor din activități independente și din celelalte categorii de venituri, este sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară, acestea sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate, în virtutea faptului că se află în categoria de persoane exceptate de la plata CASS."
Cu alte cuvinte, arată consultantul fiscal, era clar că nu vor fi plătite contribuții CAS și CASS din venituri din activități independente daca erai și salariat!
CITEȘTE ȘI Consiliul ASF a modificat Regulamentul de funcționare al SAL-Fin, brokerii de asigurare și consultanții de investiții financiare sunt eliminați din incompatibilitățiAcum, în noul text pentru CAS, a fost eliminată partea "- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii”.
Iar pentru CASS a fost eliminată partea “- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor“.
Cum arată textul în proiectul Ordonanței și cum a fost publicat în forma din Monitorul Oficial referitor la CAS:
Text proiect:
“Articolul 150 se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art. 150
- Persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale:
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente nu datorează contribuția de asigurări sociale dacă se încadrează într-una dintre următoarele situații:
a) realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;
b) realizează venituri din activități independente pentru care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, potrivit legii.”
Text Monitor Oficial:
Articolul 149 se abrogă.
58. Titlul secțiunii a 6-a a capitolului II al titlului V "Contribuții sociale obligatorii" se modifică și va avea următorul cuprins: "Stabilirea și plata contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente"
CITEȘTE ȘI Decizie CJUE : Fiscul român, bun de plată pentru firmele cărora le-a refuzat drept de deducere TVA din tranzacții cu furnizori inactivi sau cu cod de TVA anulat59. Articolul 151 se modifică și va avea următorul cuprins…”
"Se pare că articolul 150 ce prevedea scutirea de CAS dacă acel PFA avea și venituri din salarii s-a pierdut undeva pe drum spre Monitorul Oficial", remarcă Grama.
Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.
Cum a fost transformată scutirea de CASS
Text proiect:
Art 155 : (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri lunare, cumulate cel puțin egale cu salariul de bază minim brut pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67 și 671;
Text Monitor Oficial:
Art 155 (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belinaa) venituri din activități independente, definite conform art. 67 și 67^1;
"Și aici, după cum observați , partea “care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor” s-a rătăcit în trafic cred, de la Palatul Victoria la Monitorul Oficial", arată sarcastic consultantul.
Baza lunară de calcul pentru care persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2) datorează contribuția este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează.
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de aproape 13.000 de membri. Serviciile sale acoperă urmatoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal.