Ministerul Finanțelor va prelua, începând cu 1 aprilie 2019, de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrative fiscale emise de organul central fiscal, posturile și personalul aferent acesteia, potrivit unui proiect de ordonanță obținut de Profit.ro.
Numărul de angajați vizați de această decizie s-ar situa la circa 200, potrivit informațiilor Profit.ro.
De ce este important: Mutarea activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF este o măsură solicitată de mediul de afaceri. În prezent, ANAF este autoritatea care emite actul inițial, dar și cea care soluționează contestațiile la acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Personalul va fi preluat în structura specializată de soluționare a contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor.
Angajații care vor fi transferați în urma acestei decizii își păstrează drepturile salariale avute la data intrării în vigoare a ordonanței.
Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice vor avea obligația de a asigura cu titlu gratuit condițiile necesare pentru desfășurarea activității personalului preluat de către Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a stabilit cum va aplica "amnistia"pentru firmele cu datorii către statÎn termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a actelor normative de organizare și funcționare ale Finanțelor și ANAF.
În 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, Ministerul Finanțelor preia de la ANAF, DGAMC și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, pe bază de protocol de predare-preluare, numărul de posturi, personalul, patrimoniul și prevederile bugetare corespunzătoare activității preluate.
Avantaje în opinia Finanțelor:
- Se asigură imparțialitatea în luarea deciziilor cu privire la contestațiile formulate de contribuabili împotriva tuturor actelor emise de administrația fiscală (atât titluri de creanță fiscală cât și alte acte administrative fiscale);
- Se asigură exercitarea de către Ministerul Finanțelor a prerogativelor legale de autoritate fiscală competentă, precum și de coordonare a aplicării unitare a prevederilor legislației fiscale;
- Degrevează organele fiscale emitente a actelor administrative fiscale (altele decât titlurile de creanță fiscală) de soluționarea contestațiilor formulate împotriva acestor acte;