Finanțele elimină deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi, întrucât nu poate funcționa cu sistemul e-Factură

Finanțele elimină deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi, întrucât nu poate funcționa cu sistemul e-Factură
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 apr 2024

Prevederile referitoare la deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi vor fi eliminate, potrivit unui proiect de modificare a normelor metodologice ale Codului fiscal, pregătit de către Ministerul Finanțelor. Măsura este necesară în vederea corelării cu dispozițiile Codul fiscal, potrivit cărora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să dețină o factură care să conțină denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor și codul de înregistrare în scopuri de TVA/codul de identificare fiscală al beneficiarului, cât și cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul e-Factura.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De asemenea, proiectul aduce și unele modificări tehnice vizând accizele, inclusiv pentru marcarea produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere.

Proiectul este disponibil aici

Modificări vizând TVA

În prezent, la pct. 69 alin. (7) din Normele metodologice se prevede că o persoană impozabilă poate deduce TVA pentru facturile emise pe numele salariaților săi, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazare în hoteluri ori în alte unități similare, dacă sunt însoțite de decontul de deplasare. Aceleași prevederi se aplică și în cazul personalului pus la dispoziție de o altă persoană impozabilă sau pentru administratorii unei societăți.

Se propune abrogarea prevederilor pct. 69 alin. (7) din Normele metodologice referitoare la deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi, având în vedere dispozițiile art. 299 din Codul fiscal, potrivit cărora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să dețină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 319, respectiv factura trebuie să conțină denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului. Dispozițiile actuale ale pct. 69 alin. (7) din norme care permiteau deducerea TVA pe baza facturilor emise pe numele salariaților în anumite condiții nu mai pot fi menținute în contextul noului cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul e-Factura.

Accize și alte taxe speciale

1. Se impune modificarea prevederilor de la pct. 7 din Normele metodologice referitoare la documentele fiscale utilizate pentru produsele accizabile în vederea corelării cu modificările legislative referitoare la transmiterea facturii în sistemul e-Factura.

2. În contextul în care la nivelul Uniunii Europene și implicit la nivel național a devenit o prioritate reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru protecția sănătății populației și a mediului înconjurător fiind stabilite limite tot mai mari ale conținutului de biocomponente în combustibilii fosili este necesară luarea unor măsuri pentru a veni în sprijinul producătorilor de carburanți în scopul respectării condițiilor de introducere pe piață a carburanților. Prin urmare, va fi permisă producerea bioetanolului și în antrepozitele fiscale de producție produse energetice. Astfel, se propune instituirea unor prevederi specifice producției de bioetanol în cadrul antrepozitelor de producție de produse energetice, cu respectarea condițiilor aferente fiecărei grupe de produse.

3. Prin proiectul de act normativ se propune abrogarea alineatelor (7) - (14) de la pct. 6 din Normele metodologice, având în vedere că aceste prevederi au fost preluate în Codul fiscal și modificate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.

4. Se propune efectuarea unor corecții de ordin tehnic având în vedere Regulamentul Delegat (UE) 2024/296 al Comisiei din 9 noiembrie 2023 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2022/1636 în ceea ce privește mesajele referitoare la produsele accizabile exportate în regim suspensiv de accize.

5. Având în vedere că distrugerea marcajelor neutilizate și a celor deteriorate se realizează cu aprobarea autorității vamale teritoriale și sub supraveghere vamală, se impune corectarea trimiterii la autoritatea fiscală.

6. Prin proiectul de act normativ se propune modificarea si completarea Normelor metodologice având în vedere modificările aduse Codul fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2024, în ceea ce privește regimul de marcare cu timbre fiscale a produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, respectiv:

  • stabilirea situațiilor în care produselor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal nu intră sub incidența sistemului de marcare;
  • introducerea unor precizări privind regulile generale de marcare, responsabilitatea marcării, proceduri de marcare și eliberarea timbrelor în cazul comercializării produselor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, precum și procedura de restituire a accizelor pentru aceste produse;
  • modificarea anexei nr. 41 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, astfel încât modelul notei de comandă pentru marcaje (timbre/banderole) să fie utilizat de toți operatorii economici care au drept de marcare potrivit Codului fiscal.

7. Având în vedere modificările și completările prevederilor privind marcarea produselor energetice din Codul fiscal, aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2024, se impune modificarea anexei nr. 44 de la Titlul VIII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, în sensul menționării în cuprinsul acesteia a noului euromarcator ca substanță utilizată pentru marcare, respectiv marcatorul ACCUTRACE^™ PLUS, denumit științific Butoxibenzen (număr de înregistrare CAS 1126-79-0).

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
e-factură
accize
tutun
combustibil