VIDEO Protestele din Kenya se intensifică – cel puțin cinci persoane au murit

VIDEO Protestele din Kenya se intensifică – cel puțin cinci persoane au murit
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 08:00

Cel puțin cinci protestatari au fost împușcați mortal de poliție în Kenya, iar o parte a Parlamentului a fost cuprinsă de flăcări, ca urmare a intensificării demonstrațiilor împotriva noilor propuneri fiscale, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

O mulțime furioasă a rupt liniile de poliție pentru a lua cu asalt Parlamentul din capitala Nairobi, înainte de a incendia o parte a acestuia, scrie News.ro.

Într-o alocuțiune rostită marți seara, președintele William Ruto a declarat că vor fi utilizate toate mijloacele pentru "a contracara orice încercare a criminalilor periculoși de a submina securitatea și stabilitatea țării”. 

FOTO Contract semnat - România va primi un nou elicopter Black Hawk CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat - România va primi un nou elicopter Black Hawk

Acesta a mobilizat armata pentru a înăbuși protestele.

Protestele împotriva unui proiect de lege nepopular privind finanțele, care include mai multe creșteri de taxe, sunt în desfășurare de câteva zile. Dar acestea au escaladat marți, când deputații au adoptat un proiect de lege modificat.

Protestatarii au pătruns în Parlament, vandalizând interiorul și dând foc unor părți ale complexului. Mașa ceremonială, care simbolizează autoritatea legislativului, a fost furată.

Poliția a deschis focul cu muniție reală, omorând cel puțin cinci persoane, potrivit Asociației Medicale din Kenya. Un reporter BBC prezent la fața locului a relatat că a văzut cadavre zăcând pe stradă în bălți de sânge.

"Sunt unele lucruri care sunt greu de înțeles, cum poți impune o taxă de 16% pe pâine? Cum poți impozita absorbantele sanitare?" a declarat Derrick Mwathu, în vârstă de 24 de ani, pentru BBC, referindu-se la unele dintre propunerile cuprinse în proiectul de lege inițial.

Președintele Ruto a promis un răspuns dur la ceea ce el a numit "violență și anarhie".

"Nu este în regulă și nici nu se poate concepe ca infractorii care pretind că sunt protestatari pașnici să domnească teroarea împotriva oamenilor, a reprezentanților lor aleși și a instituțiilor stabilite prin constituția noastră și să se aștepte să scape basma curată", a adăugat Ruto.

Sute de persoane ar fi fost rănite, inclusiv cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. La o catedrală din Nairobi, unde fusese instalată o tabără medicală pentru a îngriji protestatarii răniți, un reporter BBC a fost martorul unor medici care au fost forțați de soldați să părăsească clădirea.

O altă unitate temporară a fost instalată în fața unității de urgență de la Spitalul Național Kenyatta.

FOTO Germania testează primele vehicule autonome în transportul public local CITEȘTE ȘI FOTO Germania testează primele vehicule autonome în transportul public local

Fostul președinte Uhuru Kenyatta a îndemnat la dialog, afirmând că liderii din Kenya ar trebui "să știe că puterea și autoritatea le sunt donate de popor".

Deși Guvernul a revenit asupra unor propuneri din proiectul de lege inițial, protestatarii au cerut ca acesta să fie retras în întregime.

Maureen Awuor, în vârstă de 23 de ani, a declarat: "Vocea noastră trebuie să fie auzită... Noi suntem generația care vine, așa că trebuie să ne audă".

Protestele au ținut prima pagină a ziarelor în Africa și în alte părți ale lumii.

Două dintre cele mai importante figuri anti-establishment din Africa, liderul opoziției din Uganda, Bobi Wine, și politicianul sud-african radical Julius Malema, și-au exprimat amândoi sprijinul pentru protestatari.

Țările occidentale și-au exprimat îngrijorarea față de violențe și au îndemnat la calm.

România a ridicat nivelul de alertă pentru Kenya la 8/9 și cere cetățenilor săi să evite orice călătorie în zonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
kenya
proteste