Un austriac economisește lunar 216 euro, iar un ungur strânge 52 euro. Cât pune deoparte un român

Un austriac economisește lunar 216 euro, iar un ungur strânge 52 euro. Cât pune deoparte un român
scris 1 dec 2016

Românii reușesc să economisească, în medie, doar 46 de euro lunar, de aproape cinci ori mai puțin decât un austriac, care reuște să pună deoparte 216 euro lunar, potrivit unui studiu efectuat de grupul financiar austriac Erste, care deține cea mai mare bancă din România, BCR.

Suma economisită lunar de un român a rămas neschimbată în acest an, față de 2015. În schimb, un austriac economisește cu 7,5% mai mult în acest an. În topul țărilor analizate în studiu, austriecii conduc detașat, urmați de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croați (57 euro) și unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decât românii sunt sârbii, cu 34 de euro economisiți lunar, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, 27% dintre români nu sunt deloc satisfăcuți cu suma de bani economisită. Ei sunt depășiti doar de croați (35%) și de unguri (31%). Totodată, 40% dintre români consideră că economisirea este foarte importantă, fiind depășiți doar de unguri (50%) și la egalitate cu sârbii (40%). Urmează austriecii și croații (33%), cehii (27%) și slovacii (17%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Scenariile Guvernului: Salariul minim va fi înghețat anul viitor sau va crește cu cel mult 10-20% CITEȘTE ȘI DOCUMENT Scenariile Guvernului: Salariul minim va fi înghețat anul viitor sau va crește cu cel mult 10-20%

În plus, 55% dintre românii au declarat că nu au suficient de mulți bani pentru a putea economisi. Un procent mai mare în această zonă îl au sârbii (65%), ungurii (62%) și croații (59%).

Românii conduc în clasament când vine vorba de scăderea sumelor economisite în prezent față de acum doi sau trei ani. Astfel, 41% dintre ei consideră că reușesc să economisească mai puțin acum decât în trecut. Urmează sârbii (32%), cehii și ungurii (31%). Dintre românii care au declarat că economisesc mai puțin, 44% au indicat creșterea costurilor de trai și stagnarea veniturilor.

Totuși, în mod ciudat, când sunt întrebați dacă situația lor financiară s-a deteriorat în ultimii trei ani, doar 23% dintre români au răspuns afirmativ. Procente mai mari au avut sârbii (50%), ungurii (33%), croații (29%) și slovacii (26%).

În ceea ce privește nivelul cunoștințelor financiare, 29% au declarat că au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmează sârbii (22%), croații (13%) și cehii (11%).

viewscnt
Afla mai multe despre
romani
economii