Senatul, cu votul majoritar al reprezentanților coaliției de guvernare, a decis, luni, să respingă cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii dialogului social, în care era cerută scăderea pragului de reprezentativitate de la care un sindicat poate participa la negocieri colective. Cererea a fost respinsă deși comisia de specialitate acceptase solicitarea iar ministrul de resort se pliase pe opinia președintelui.
Iohannis a solicitat reexaminarea Legii dialogului social pe motivul că textul dă posibilitatea angajatorilor de a reține de la salariați cotizația de sindicat și de a o vira lunar organizațiilor reprezentative, cu acordul membrilor acestora, dar nu asigură în mod explicit salariatului dreptul de a-și exprima voința în mod direct și expres cu privire la veniturile salariale, care, potrivit jurisprudenței CEDO, sunt asimilate bunurilor.
Șeful statului solicita totodată, în adresa de reexaminare, scăderea pragului de reprezentativitate de la care un sindicat poate participa la negocieri colective.
Ca urmare a solicitării președintelui, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a depus, în calitate de senator, două amendamente cu scopul de a soluționa obiecțiile aduse legii de șeful statului. Astfel, un amendament prevedea ca sindicatul să aibă acordul scris al salariatului pentru a se vira cotizația aferentă iar un alt amendament reducea pragul de reprezentativitate al unui sindicat de la 50% plus unu la 35% dintre angajații unei unități.
Cu toate că solicitarea de reexaminare avea avize favorabile de la Comisia pentru egalitatea de șanse și de la Comisia pnetru drepturile omului, culte și minorități, dar și raport de admitere, cu cele două amendamente ale ministrului de resort, din partea Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, senatorii au decis în cele din urmă să respingă cererea președintelui.
Pentru respingerea reexaminării au votat de 62 senatori PSD, 8 senatori UDMR și 6 senatori ai gupului Liberal-Conservator, precum și un senator independent, iar împotrivă au votat 27 senatori PNL și un independent.
Senatul este prima Cameră sesizată, cererea președintelui urmând a fi dezbătută și în Camera Deputaților.