Contribuția transferată din sistemul public de pensii către fondurile de pensii private obligatorii nu va mai crește, anul viitor, nici măcar la 5,5%, cum era prevăzut în schița de buget din noiembrie, oricum sub nivelul de 6% promis anterior de autorități, ci va fi înghețată de Guvern la 5%, conform actualului proiect de buget pentru 2016, discutat la nivel politic.
În varianta de buget pregătită de fostul guvern, cota alocată pensiilor private obligatorii (Pilonul II) era urcată de la 5% la doar 5,5%, în condițiile în care autoritățile și-au asumat pentru anul viitor, prin Programul de Convergență, să atingă un nivel de 6%.
Pentru a acoperi majorarea salariilor bugetarilor cu 10% din această lună, decisă de Parlament, care antrenează costuri anuale estimate la 2,1 miliarde de lei net, fostul guvern a pregătit un proiect de buget care sacrifica din nou pensiile private, urcând contribuția alocată din sistemul public cu doar 0,5 puncte procentuale.
La acel moment, Mihai Bobocea, consilier al conducerii Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), a declarat, pentru Profit.ro, că Executivul a promis încă din 2009 că va recupera și va majora contribuția la 6% în 2016, iar o nouă derogare de la lege, cu ridicarea cotei la doar 5,5%, este inacceptabilă, astfel că reprezentanții asociației vor încerca să discute cu noul Guvern pentru a remedia această nedreptate.
Potrivit estimărilor APAPR, care citează studii academice independente, o contribuție cu doar un procent mai mică poate duce, pe o perioadă de cotizare de 30-40 de ani, la o pensie cu până la 15% mai mică.
Acum, însă, conform unor surse politice, proiectul de buget revizuit de noua putere nu mai prevede, în actuala formă, nicio majorare, ci îngheață cota la 5%.
În Programului de Convergență 2015-2018 este în continuare indicat că, în 2016, pentru cei 3,7 milioane participanți la Pilonul II de pensii, cota de contribuție va fi majorată de la 5% la 6%, respectiv cu 1%, compus din 0,5% aferent anului 2016 și 0,5% restant din 2009, an în care statul a amânat majorării prevăzute inițial pentru contribuțiile virate la pensiile private obligatorii.
În prezent, din cota individuală de asigurări sociale de 10,5%, este virat 5% către fondurile de pensii administrate privat, respectiv 380,7 milioane lei/lună și aproximativ 4,5 miliarde lei/anual.
Sumele virate anul viitor urmau să crească lunar cu 80 milioane lei, prin majorarea contribuției cu un punct procentual, iar fondurile administrate privat așteptau sume suplimentare totale de 960 milioane lei pe parcursul întregului an, comparativ cu 2015.
Toți acești bani vor rămâne însă un an în plus blocați în sistemul public de pensii, ușurând efortul statului de a finanța deficitul acestuia.