Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici a decis, astăzi, să propună ministrului Justiției reducerea cu 50% a onorariului pentru autentificarea actelor de dare în plată, conform informațiilor transmise Profit.ro.
"Prin această măsură socială, notarii publici înțeleg să vină în sprijinul cetățenilor aflați în situația de a-și da imobilul în plată în schimbul creditului contractat de la bănci", afirmă purtătorul de cuvânt al Uniunii, Alin Briceag.
În urmă cu o săptămână, deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii privind darea în plată, a anunțat, după o discuție cu reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici, că organizația a trimis notarilor o circulară prin care i-a îndeamnat să primească notificările pentru darea în plată a imobilelor, stabilind și prețul pentru această procedură la 100 de lei, precizând totodată că, în această săptămână, onorariile notariale vor fi reduse la minimum.
Profit.ro anunțase anterior că reprezentanții Consiliului Uniunii Notarilor Publici din România discută în această săptămână ce onorarii vor percepe notariatele pentru darea în plată.
CITEȘTE ȘI Asociația utilizatorilor de servicii financiare cere Guvernului să elimine impozitul pentru darea în platăMinisterul Finanțelor a comunicat oficial notarilor că darea în plată este taxată ca orice tranzacție de transfer al dreptului de proprietate, dar nu la valoarea de piață a bunului dat în plată, ci la valoarea creditului.
În aceeași logică, și notarii ar trebui să perceapă onorarii ca pentru un contract de vânzare-cumpărare, care nu sunt deloc mici.
Uniunea Notarilor a transmis însă că nu există prevederi legale în acest moment pentru taxarea actelor de dare în plată, astfel că, astăzi, Consiliul Uniunii s-a reunit pentru a discuta câți bani să ceară oamenilor care renunță la case. Decizia aparține Ministerului Justiției, care aprobă modificările de onorarii prin ordin de ministru.