Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne și-au planificat ca în 2016 să recepționeze 10 structuri de primiri urgență, iar până în 2018 să achiziționeze 1.650 de ambulanțe, precum și 5 elicoptere pentru SMURD. Un document oficial arată că experții NATO au subliniat în discuțiile cu autoritățile române “necesitatea imperioasă” a suplimentării capacității de intervenție în cazul unor dezastre naturale sau conflicte.
Recomandările NATO
Un document oficial, semnat de un membru al Cabinetului Cioloș și consultat de Profit.ro, arată că experții NATO au recomandat, în actualul context internațional, marcat de “accentuarea conflictelor și a tensiunilor politico-militare și sociale”, sporirea “capacității de reziliență” a sistemelor strategice naționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest lucru presupune dezvoltarea unor capacități de intervenție suplimentare față de cele actuale, care să facă față cât mai bine unor situații de urgență de amploare.
“Experții NATO au subliniat, la ultimele întâlniri și discuții pe care le-am avut la Bruxelles, necesitatea imperioasă pentru sistemele strategice naționale (așa cum este și sistemul public de intervenție în situații de urgență) de a-și dezvolta capacitatea de reziliență, adică capacitatea de intervenție potențială, suplimentară față de posibilitățile de acțiune uzuale, care să permită un răspuns cât mai adecvat în situații deosebite, cum sunt dezastrele naturale și conflictele militare”, se arată în documentul citat.
Prioritățile autorităților de la București
Autoritățile de la București au pregătit, în acest sens, strategii pentru eficientizarea funcționării serviciilor de asistență medicală de urgență, Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne stabilind pentru perioada 2016-2018 o serie de priorități.
Astfel, pentru anul 2016 este avută în vedere finalizarea a 10 structuri de tip compartiment de primiri urgență (CPU), alocările bugetare acoperind și cheltuielile necesare pentru reducerea deficitului de personal.
Pentru 2016 autoritățile au în vedere totodată suplimentarea graduală a posturilor atât pentru unitățile și compartimentele de primiri urgențe, cât și pentru serviciile de ambulanță.
În vederea aisgurării funcționării optime a sistemului de urgență prespitalicesc, obiectivul stabilit al Guvernului până în 2018 îl constituie achiziționarea a minimum 1.650 de ambulanțe, 41 de autospeciale de transport personal și victime multiple și 3 autospeciale de tip AIDACC.
Potrivit documentului citat, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat deja achiziția, până în 2018, a 5 elicoptere pentru SMURD.
CITEȘTE ȘI Cele mai ciudate tradiții de CrăciunServiciile private de ambulanță, luate în calcul
Ministerul Sănătății are, totodată, în vedere asigurarea complementarității serviciilor private de urgență cu cele publice.
“Actuala legislație nu îngrădește în niciun fel acordarea de către serviciile de ambulanță private a asistenței medicale de urgență, la toate nivelurile, inclusiv pentru urgențele majore, în situația în care finanțarea acestor servicii este privată (direct de la pacient sau prin sistemele private de sănătate)”, arată documentul.
Sursa citată subliniază că fost reglementată prin lege posibilitatea ca furnizori privați să desfășoare consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar prin relație contractuală directă cu casa de asigurări de sănătate, sub coordonarea serviciilor publice de ambulanță.
Astfel, în cazul declanșării planului roșu pentru situații deosebite, cu victime multiple, serviciile private de urgență pot prelua o parte semnificativă din activitatea curentă a serviciilor publice de ambulanță și prim ajutor calificat.
Exemplul “Colectiv”
După incendiul de la Colectiv, presa a relatat că două ambulanțe private ar fi încercat să intervină la locul tragediei, dar nu li s-ar fi permis accesul de către autorități.
Acestea din urmă au negat aceste informații, iar în documentul consultat de Profit.ro susțin că serviciile private au preluat alte solicitări pentru a permite serviciilor publice de urgență să intervină la ”Colectiv”.
“Cel mai recent exemplu în acest sens este incendiul de la clubul ”Colectiv”, unde serviciile private de ambulanță au fost solicitate să preia celelalte apeluri privind acordarea asistenței medicale de urgență în faza prespitalicească, pe aria municipiului București și a județului Ilfov, permițând serviciilor publice să concentreze un număr semnificativ, aproape 60 de ambulanțe SMURD și SABIF, la locul tragediei provocate de incendiu, fără diminuarea capacității de răspuns pentru celelalte urgențe”, se afirmă în document.