Lacul Văcărești a fost declarat de Guvern ca parc natural. Guvernul Ponta nu apucase să semneze actul

Lacul Văcărești a fost declarat de Guvern ca parc natural. Guvernul Ponta nu apucase să semneze actul

Sursa foto:facebook/daniel peia

scris 11 mai 2016

Lacul Văcărești a fost declarat de Guvern drept parc natural și inclus în regimul de arie naturală protejată, prin hotărâre aprobată în ședința de miercuri.

Guvernul arată că, astfel, Parcul Natural Văcărești devine prima arie protejată urbană a țării și cel mai mare spațiu verde al Capitalei, printr-un "proiect blocat 4 ani din considerente birocratice".

Urmărește-ne și pe Google News

Suprafața totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de hectare, incluzând un teren proprietate publică (180 hectare), aflat în administrarea Apelor Române, și un teren proprietate privată (6 hectare), deținut de 6 persoane fizice, pentru care vor fi plătite compensații, fără să fie apelat la expropriere.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până în luna octombrie va fi selectat un administrator al parcului.

Managementul Parcului Natural Văcărești va urmări menținerea celui mai mare spațiu verde al Bucureștiului prin protejarea diversității biologice și oferirea publicului a unor posibilități de recreere și ecoturism, fiind totodată o excelentă platformă pentru activități educaționale și științifice.

În noiembrie anul trecut, în momentul demisiei Guvernului Ponta, Lacul Văcărești a fost declarat provizoriu parc natural prin ordin al ministrului Mediului, deoarece hotărârea de guvern pentru acordarea acestui statut nu a mai apucat să fie adoptată.

"Pentru evitarea pierderii de biodiversitate în zona propusă pentru instituire ca parc natural, ca urmare a depozitărilor de deșeuri, braconajului, turismului necontrolat și numeroaselor incendii produse în ultima perioadă pe suprafața în discuție, până la finalizarea procedurii de declarare și instituire, considerăm oportună instituirea cu caracter provizoriu a regimului de parc natural pentru zona naturală Lacul Văcărești", se arată în ordin.

Liber pentru străini la cumpărarea de păduri și terenuri agricole în intravilan, inclusiv cu garanție de stat CITEȘTE ȘI Liber pentru străini la cumpărarea de păduri și terenuri agricole în intravilan, inclusiv cu garanție de stat

Legislația în vigoare prevede că statutul de parc natural se conferă în mod uzual prin hotărâre de guvern, însă, atunci când se consideră necesar, pentru urgentarea măsurilor de protecție și conservare ce se impun, regimul de arie naturală protejată se poate institui, cu caracter provizoriu și prin ordin al ministrului Mediului.

"Până la finalizarea procedurii de instituire a regimului de protecție a ariilor naturale protejate, deținătorii bunurilor cu valoare de patrimoniu natural, indiferent de destinația terenurilor, vor aplica și vor respecta măsurile de protecție, conservare și utilizare stabilite cu caracter provizoriu de autoritățile competente", prevede OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate.

Guvernul majorează cu 19% taxele, redevențele, garanțiile și despăgubirile din sectorul forestier CITEȘTE ȘI Guvernul majorează cu 19% taxele, redevențele, garanțiile și despăgubirile din sectorul forestier

Proiectul de HG elaborat de fostul Guvern prevedea că parcul natural Văcărești va fi administrat de un director, un ranger, un responsabil de relații cu comunitățile, educație ecologică și turism, un biolog, un specialist în tehnologia informației și un economist.

Limitele parcului natural Văcărești vor fi marcate în teren de administrația parcului, în termen de 18 luni de la constituirea acesteia, prin aplicarea semnelor distinctive, stabilite și utilizate de Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii din cadrul Academiei Române, la distanțe cuprinse între 50 de metri și 200 de metri.

Lacul Văcărești a fost declarat de Guvern ca parc natural. Guvernul Ponta nu apucase să semneze actul

În vederea dezvoltării ecoturismului, administratorii drumurilor publice vor amplasa indicatoare rutiere pe drumurile pe care le administrează, pentru semnalizarea adecvată a rutelor către parcul natural Văcărești, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a HG-ului.

Guvernul arăta că micul cartier mărginaș care ocupa suprafața Lacului Văcărești a dispărut în 1988, în vederea realizării unui proiect hidrotehnic, care a fost însă abandonat. Apoi, zona a devenit groapă de gunoi ilegală și a fost populată de persoane fără adăpost.

Transelectrica și distribuitorii de energie vor putea ocupa gratuit terenuri publice, inclusiv păduri CITEȘTE ȘI Transelectrica și distribuitorii de energie vor putea ocupa gratuit terenuri publice, inclusiv păduri

Însă, în paralel, în ultimii 22 de ani, aici s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf ce mărginesc lacurile, toate acestea constituind habitatul în special al păsărilor de baltă, care au ajuns să cuibărească și să se înmulțească, dar și a multor specii de reptile, insecte și broaște și chiar mamifere.

"Este un exemplu excelent de cum poate natura să-și recâștige drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. Ecosistemul este unul viabil, chiar dacă este secundar, cu prezența tuturor elementelor lanțurilor trofice", potrivit notei de fundamentare.

Amfibienii sunt reprezentați de: triton cu creastă, specie vulnerabilă conform Cărții Roșii a Vertebratelor, triton comun, izvoraș cu burta roșie și broasca mare de lac, reptilele de țestoasa de apă europenă, gușter, șopârla de câmp și șarpele de casă, iar mamiferele sunt slab reprezentate, fiind ultimele care au recucerit zona, de specii precum șoarecele de câmp, chițcanul pitic, bizamul, nevăstuica, vidra și vulpea.

Păsările sunt cel mai bine reprezentate, fiind observate până în prezent 94 specii, pentru care conservarea este prioritară în România, conform Societății Ornitologice Române.

Decizia de a declara Lacul Văcărești arie protejată a fost luată la nivelul Ministerului Mediului, după ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduiește un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere și reptile.

Proiectul de HG are la bază studiul de fundamentare științifică întocmit de Asociația Salvați Dunărea și Delta și avizat, în iunie 2013, de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.

viewscnt
Afla mai multe despre
lacul vacaresti
parc natural vacaresti
delta bucurestiului
ministerul mediului
lacul vacaresti parc natural