Omul de afaceri Dan Adamescu a ajuns, luni dimineață, la sediul DNA, fiind citat pentru a fi audiat în calitate de suspect într-un dosar privind falimentul Astra.
UPDATE 15:47 Omul de afaceri Dan Adamescu a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 40 de milioane de lei, în dosarul privind falimentarea Astra. Adamescu este acuzat de procurorii DNA că a administrat defectuos societatea de asigurări, pentru a obține avantaje personale.
ȘTIRE INIȚIALĂ Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Dan Adamescu a fost citat de procurori în calitate de suspect într-un dosar privind falimentul Astra. Anchetatorii au stabilit că prejudiciul produs în acest caz ar fi de peste 700 de milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit surselor citate, Dan Adamescu este vizat în anchetă pentru modul în care a falimentat societatea de asigurări Astra.
În dosar sunt vizate și alte persoane, printre care și fiul lui Dan Adamescu, precum și oameni din anturajul patronului Astra Asigurări, au precizat sursele citate.
Profit.ro a anunțat, în luna ianuarie, citând surse apropiate ASF, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară informații referitoare la activitatea companiei Astra Asigurări în perioada 2003-2015. DNA a spus atunci că nu exista, la acel moment, un dosar privind societatea falimentară.
Sursele din ASF au menționat atunci că procurorii au solicitat informații începând cu anul 2003. Acesta este primul an cu un exercițiu financiar complet sub administrarea lui Dan Grigore Adamescu. Milionarul de top 300 a preluat 75% din companie în iulie 2002, de la fosta Autoritate pentru Privatizarea și Administrarea Activelor Statului(APAPS), pentru 2,5 milioane de dolari, angajându-se să investească aproximativ 36 de milioane de dolari în compania care avea mari probleme financiare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce pierde Adamescu, în afară de Astra: acțiuni la mari hoteluri, o echipă de fotbal și o fabrică de cuarțÎn decembrie 2015, Tribunalul București a admis cererea ASF, a confirmat starea de faliment la Astra și a numit ca lichidator provizoriu KPMG Restructuring, fixând și un calendar care trebuie respectat de debitoare, de creditori și de lichidator. După cum a arătat Profit. ro, calendarul a fost modificat, ulterior, la cererea lichidatorului. Acționarii au formulat apel, însă instanța superioară (Curtea de Apel) nu a fixat încă un termen.
Tribunalului București a hotărât deschiderea procedurii de faliment pentru societatea Astra, dar decizia nu este definitivă, apelul fiind judecat în prezent la Curtea de Apel București.
CITEȘTE ȘI Românii păgubiți de șoferii cu RCA la Astra Asigurări se vor putea adresa direct companieiLa momentul intrării în administrare specială, Astra era cea mai mare societate de asigurări din România, cu prime brute subscrise de 800 de milioane de lei, în 2013.
Când i-a fost cerut falimentul, Astra ocupa locul al treilea în piață și mai avea circa 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de polițe.
Portofoliul Astra Asigurări numără încă peste 397.000 de polițe valide. Această valoare este peste estimările inițiale ale lichidatorului, KPMG, care se aștepta, la finalul anului trecut, ca la începutul lui martie 2016 să mai fie valabile în jur de 300.000 de polițe.
Portofoliul de asigurări de proprietate a rămas și el substanțial, reprezentând 35% din total sau aproximativ 125.000 de polițe, arată datele KPMG, furnizate Profit.ro. Celelalte tipuri de asigurări sunt în scădere abruptă și vor ajunge la sub 10.000 pana la jumatatea lunii iunie 2016, mai arată lichidatorul. Numărul polițelor RCA încă valide se apropie de 200.000.
Într-o analiză de la finalul anului trecut, consultată de Profit.ro, KPMG se aștepta ca portofoliul de RCA să mai măsoare doar puțin peste 120.000 de polițe, însă aprecia că în zona asigurărilor de locuință vor mai fi 175.000 de polițe.