Curtea de Apel București amână din nou pronunțarea sentinței definitive în dosarul ''Colectiv''

Curtea de Apel București amână din nou pronunțarea sentinței definitive în dosarul ''Colectiv''
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2022

Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în dosarul Colectiv pentru 15 aprilie, magistrații explicând că au luat această decizie deoarece au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit, ultimele fiind în 28 februarie, și mai este nevoie de timp pentru deliberare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
Curtea de Apel București a decis să amâne încă o dată pronunțarea în dosarul Colectiv, scrie News.ro
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

"Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum și împrejurarea că avocații părților au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanță în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare și redactarea hotărârii și fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispozițiile art. 391 C.proc.pen.,În temeiul art.391 C.proc.pen. amână termenul de deliberare, redactare și pronunțare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, se arată în minuta instanței.

În 3 ianuarie, Curtea de Apel București a amânat pentru 3 martie pronunțarea sentinței definitive în dosarul „Colectiv”. În primă instanță, fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare în cazul clubului Colectiv. 

La 21 decembrie 2021, instanța a stabilit termen de deliberare, redactare și pronunțare a hotărârii în acest caz, la 3 ianuarie 2022. 

Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. În 3 noiembrie 2021, instanța a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulți inculpați, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone.

Și în aprilie 2021, supraviețuitorii incendiului din Clubul Colectiv și familiile victimelor reclamau, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaților, ceea ce, spuneau ei, ar duce la pedepse ”mici și nesemnificative”.
Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în primă instanță, în 16 decembrie 2019, la opt ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia nefiind definitivă. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani și 8 luni de detenție. De asemenea, cei condamnați, firmele implicate și Primăria Sectorului 4 și și ISU trebuie să plătească 1,4 miloane de lei către Spitalul de Arși.  

 
Totodată, au mai fost condamnați trei angajați ai primăriei - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL - Daniela Niță și Cristian Niță, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei. În 16 august 2021, G4media.ro relata că șefa firmei pirotehnice, Daniela Niță, a fost găsită moartă. Ea primise, în primă instanță, o condamnare de 12 ani și 8 luni de închisoare.
 
Condamnările decise în primă instanță în cazul Colectiv și contestate atât de inculpați, cât și de procurori: 

- condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa cea mai grea de 8 ani si 6 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa cea mai grea de 8 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpata Ganea Luminița Larisa la pedeapsa de 7 ani inchisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei.

- condamnă pe inculpata Moțoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani inchisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

În baza art. 91  Cp suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a deciziei. Pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul ADP Sector 4 si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti.

- condamnă pe inculpatul Anastasescu George Alin la 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Mincu Costin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Gancea Paul-Cătălin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpata Niță Daniela Ioana la pedeapsa cea mai grea de 12 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul ZAHARIA VIOREL la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Moise Marian la pedeapsa cea mai grea de 10 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Niță Cristian Mihai la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

- condamnă pe inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.

- condamnă pe inculpata S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.  la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.

- condamnă pe inculpata căpitan Radu Antonina la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpatul căpitan (r) Matei George-Petrica la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

Obligă în solidar pe inculpații Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminița Larisa, Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niță Daniela Ioana, Zaharia Viorel, Moise Marian, Radu Antonina, Matei George-Petrica, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL și părțle responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritorială-Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 (in solidar cu inculpații  Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminița Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgență ,,Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpații Radu Antonina si Matei George-Petrica )  la plata următoarelor sume, după cum urmează: 1.399.209,36 lei către Spitalul Clinic de Urgență, de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum și cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mișcare acțiunea penala, 1.322.981,71 lei către Spitalul Universitar de Urgență București, 789.471,94 lei(sumă actualizată cu rata inflației și dobânda legală până la plata efectivă) către Spitalul Universitar de Urgență Elias București, precum și alte sume către spitale în care au fost tratate victimele din Colectiv.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din București, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, izbucnește un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri și-au pierdut viața, iar alți 162 au fost răniți și transportați la unsprezece spitale din București. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supraviețuitori au murit în spitale. Bilanțul - 64 de morți. 

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, și-a anunțat demisia și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea de apel bucurești
dosarul ''colectiv''