Ascensiunea lui Călin Georgescu „nu e întâmplătoare”, consideră sociologul Gelu Duminică.
El afirmă că „lehamitea față de clasa politică actuală e foarte mare” și, „în lipsa unor „politicieni” care se poartă ca niște lideri (unificatori), oamenii vor caută „salvatori””.
„Nu poporul „e de vină”, ci liderii care și-au bătut joc de el. De mult prea mulți ani, „partidele democratice” s-au îndepărtat de agenda cetățeanului simplu care s-a simțit din ce în ce mai abandonat. Zilele trecute atrăgeam atenția asupra discursului strident pe care susținătorii îl foloseau pentru a-i pune în cea mai buna imagine (chipurile) pe ai lor candidați. Am atras atenția că acest ton, dublat de imaginea de 2 lei a politicianului român, nu ajută cu nimic, ba chiar din contra. Și că indepartează parte din electorat. Am fost înjurat și jignit chiar de cei care se consideră „apărători ai democrației”. Că am și eu dreptatea mea, se vede în cifrele actuale”, spune acesta.
„Ascensiunea dlui Georgescu nu e întâmplătoare: În lipsa unor „politicieni” care se poartă ca niște lideri (unificatori), oamenii vor caută „salvatori”. Lehamitea față de clasa politică actuală e foarte mare și modul ăsta agresiv de a face politică nu (mai) ajută pe nimeni. Și nici marota „X e singura soluție”, pentru că oamenii vor găsi o alta. Care nu e X”, explică sociologul.
„E nevoie de mult mai mult echilibru, generat de o înțelegere profundă a României reale și diverse. Și de oameni noi în politică. De nu vom face asta repede, lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”, conchide Gelu Duminică.
CITEȘTE ȘI SOCAR vrea să-și vândă participațiile deținute la firmele Bursagaz și Kayserigaz din TurciaCandidatul independent Călin Georgescu e pe locul 1, cu 22,1% din voturi, conform rezultatelor după centralizarea a 81,32% din voturile exprimate la alegerile prezidențiale de duminică.
După centralizarea a 81.32% din voturi, Călin Georgescu e pe locul 1, cu 1414807 voturi (22.1%)
Candidatul PSD Marcel Ciolacu e pe locul 2, cu 22.08% (1413848 voturi).
ELena LAsconi se afla pe locul al 3-lea cu 15.08% (965426 voturi)
George Simion este pe locul al patrulea, cu 954562 voturi (14.91%)
Nicolae Ciuca se afla pe locul 5, cu 9.6% (614550 voturi)
Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a obținut în diaspora 35,17% din voturile exprimate la primul tur de scrutin, arată datele publicate duminică seara, în timp real, pe site-ul Autorității Electorale Permanente, după centralizarea a peste 10% din procesele verbale din străinătate.
Candidatul USR, Elena Lasconi, conduce cu peste 41% dintre voturile exprimate de românii din străinătate, după centralizarea a 83 dintre cele 950 de procese verbale. Ea este urmată de candidatul independent Călin Georgescu, cu 14,26%. În unele țări din diaspora încă se votează, iar procesul electoral se va încheia luni dimineață.
Rezultatele institutului de sondaj CURS pentru ora 21 indică Ciolacu - 24,6%, Elena Laconi - 18,2%, Călin Georgescu - 16,5%, George Simion - 14%.
Știrea inițială
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la funcția de președinte al României, a câștigat primul tur al alegerilor cu 22-25% din voturile exprimate, fiind urmat de candidata USR, Elena Lasconi, cu 18-20%
Pe locul 3 este independentul Călin Georgescu cu 16-20%, care mai poate obține voturi din diaspora în dauna Elenei Lasconi.
George Simion este pe 4 cu 14-20%, indică la acest moment, valabile pentru ora 19, diferitele sondaje efectuate la ieșirea de la urne.
Pe locul al 5-lea este indicat de sondaje Nicolae Ciucă cu 7-13-14%, rezultând astfel, în unele cazuri, diferențe mari de procentaj de la un sondaj la altul.
CITEȘTE ȘI McDonald’s reintroduce produsele de 1 dolarMircea Geoană are 5%, Hunor Kelemen - 4%, iar Cristian Diaconescu - 2%.
Se mizează în continuare pe voturile din ultimele 2 ore din România - unde au fost cozi pe seară la urnele de vot - , dar și pe cele din diaspora, fiind în plus vorba și de marja de eroare.
Călin Georgescu a crescut puternic în sondaje în ultimele săptămâni. Ajunsese și la 10 procente în unele studii, depășindu-l pe un alt independent, mare favorit, Mircea Geoană.
Georgescu a avut o puternică campanie pe TikTok, acolo unde multe din clipurile sale au devenit virale. BEC a decis în urmă cu câteva zile ca acestea să fie șterse, deoarece nu aveau marcajul/codul electoral obligatoriu.
CITEȘTE ȘI E.ON trimite notificări către clienți din România. Termenul contractului, limitat DOCUMENTCălin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 la București și a făcut studiile superioare la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în specialitatea Îmbunătățiri Funciare, după care a obținut un titlu de doctor în Pedologie la aceeași universitate. De asemenea, el a absolvit programului postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie”, al Colegiului Național de Apărare „Carol I”.
Numele său s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, a cărui popularitate era în scădere după măsurile luate în timpul crizei economice din 2009-2010. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului.
După alegerile din 2020, când AUR a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a expertizei sale în dezvoltare durabilă. Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 la Buzău, este din noiembrie 2019, inițial ca interimar, președintele PSD, a fost președinte ale Camerei Deputaților, iar din iunie 2023 ocupă funcția de prim-ministru al României.
CITEȘTE ȘI DECIZIE România va reîncepe să producă uraniuLiderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a lansat proiectul pentru alegerile prezidențiale în care propune investiții publice de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani, din care 10 miliarde de euro anual în industrie. Dacă va fi ales președinte, Marcel Ciolacu promite scutirea de impozit pe salariul minim pentru tinerii sub 26 de ani, respectiv scutirea pe o perioadă de 3 ani, de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri pentru românii din diaspora.
Programul său în calitate de candidat al prezidențiale poate fi consultat AICI.
Elena Lasconi s-a născut pe 20 aprilie 1972, în Hațeg, și este președinta USR din iunie anul acesta, când a fost aleasă și pentru al doilea mandat de primar al muncipiului Câmpulung din județul Argeș. Anterior, Elena Lasconi a avut o carieră de peste douăzeci de ani în presă, ca reporter și prezentator Pro TV.
Lasconi promite tăierea taxelor pe muncă, toți angajații urmând să aibă 500 de lei în plus pe lună precum și revenirea la sistemul anterior de taxare și pentru microîntreprinderi, și pentru activitățile independente.
Mai multe despre programul său AICI
George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani, și este cofondator, dn 2019, al Partidului AUR (Alianșa pentru Unirea Românilor), din partea căruia a fost ales ca deputat în 2020.
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Lansăm proiectul Drona Românească! Industria românească poate produce droneSimion promite reducerea drastică a taxelor, contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurărilor sociale și de sănătate până la un nivel maxim cumulat de 25% din salariul angajatului pentru primii 5.000 de lei din salariul brut. Pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro, promite un impozit pe cifra de afaceri de 2%, iar pentru companiile cu cifra de afaceri egală sau mai mare de 5 milioane de euro se va aplica un impozit pe profit de 16%.
Mai multe despre programul său AICI
Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitate Plenița, județul Dolj. Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării, între noiembrie 2021 și iunie 2023 a fost prim-ministru și apoi președinte al Senatului. Este liderul PNL din aprilie 2022.
Ciucă și-a propus menținerea cotei unice precum și menținerea pragului de neimpozitare la IMM, respectiv creșterea contribuției la Pilonul II de pensii de la 4,75% la 6% până în 2028.
Mai multe despre programul său AICI