Șeful Cancelariei premierului: Finalizarea legii salarizării mai durează, trebuie siguranță că există bani

Șeful Cancelariei premierului: Finalizarea legii salarizării mai durează, trebuie siguranță că există bani

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 6 mar 2016

Finalizarea legii salarizării în sistemul bugetar va mai dura, deoarece Guvernul vrea să se asigure că noul sistem va avea și susținerea bugetară pentru a fi aplicat, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Dragoș Tudorache. 

"Ne-ar fi foarte simplu să luăm una dintre legile pe care le-am găsit deja prin sertare, în proiect, să fim foarte populari și să ne facem iubiți de toată lumea, să venim cu o lege care să dea salarii la toată lumea și să uniformizăm în sus, în tot sistemul bugetar, știind foarte bine că ea nu are niciun fel de susținere fiscală, bugetară, și nu poate fi aplicată. Am putea-o face și s-a mai făcut în trecut, din păcate. Au mai fost legi de salarizare adoptate și care nu au fost puse în aplicare niciodată pentru că, pur și simplu, nu existau bani", a arătat Tudorache.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a precizat că, pentru o astfel de lege, este esențială corelarea cu resursele bugetare existente, astfel încât să poată fi și aplicată.

"Vrem să ne asigurăm că o lege a salarizării, pe care noi ne-o vom asuma, este o lege care poate fi și aplicată, pentru că poate fi susținută bugetar. Altfel, nu o s-o dăm! N-avem niciun interes să ne facem populari, nu acesta este obiectivul nostru ca Guvern și, atunci, preferăm să ne luăm timpul necesar pentru a face toate analizele, în toate direcțiile posibile și a veni cu soluțiile care credem noi că pot fi susținute. Sunt relativ optimist că, într-un timp scurt, vom reuși", a afirmat șeful Cancelariei.

El a precizat că se lucrează pe mai multe scenarii, din punctul de vedere al sustenabilității financiare, dar și pentru a îndeplini unele obiective care țin de echitatea în sistemul de salarizare și îndreptarea unor erori care persistă în sistem.

"Lucrăm pe multe scenarii, în așa fel încât să ne atingem cât mai multe dintre obiectivele care, cred eu, sunt împărtășite de toată lumea: de a aduce echitate în sistem, care acum este pierdută, deci, nu există; de a răspunde principiului «plată egală pentru muncă egală»; de a corecta anumite nedreptăți în sistem, care s-au clădit în timp prin tot felul de creșteri sau scăderi, cumva, arbitrare, date doar pe anumite categorii profesionale sau paliere instituționale, care, la fel, au creat inechități în sistem", a arătat Tudorache.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

El și-a exprimat convingerea că proiectul va fi trimis spre dezbatere Parlamentului cât de curând și a arătat că Guvernul este conștient de semnalul pe care îl va transmite noua lege inclusiv mediului de afaceri.

"A apărut la un moment ideea că ar fi gata în această săptămână. Asta, din păcate, nu. Dar, oricum, pentru noi este o prioritate, asta este cert. Suntem cu toții conștienți că nu numai că este o lege așteptată de bugetari, ci și de mediul de afaceri, pentru că este un semnal foarte important și pentru mediul de afaceri, ține de stabilitate, de perspectivele macro-economice și fiscale, bugetare ale țării. Este o lege foarte așteptată și de partenerii externi, care ne urmăresc foarte atent la cum păstrăm echilibrele, și, atunci, suntem și noi conștienți că fiecare săptămână care trece este o săptămână pierdută într-un fel, pentru că crește nivelul de așteptare și de nervozitate și în piață. Dar, oricum ar fi, vom ieși cu ea cât de repede posibil și, la momentul la care vom ieși, vom da și un semnal de încredere", a conchis Dragoș Tudorache.

Luni, vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, afirmase că un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor, asumat de întregul Guvern, va fi prezentat public "peste cel mult o săptămână", deci începând de mâine.

Surse oficiale au declarat anterior pentru Profit.ro că premierul Dacian Cioloș a respins, după analizarea datelor, toate cele trei variante de lucru pentru finalizarea proiectului noii legi a salarizării unitare în sistemul bugetar, argumentul fiind că niciuna dintre acestea nu ține cont de datele macro-economice indicate de Ministerul Finanțelor.

Cioloș a declarat, la rândul său, ulterior, că ministrul Muncii a lucrat pe mai multe variante ale noii legi a salarizării bugetarilor, dar fără să se coordoneze cu Ministerul Finanțelor. El a precizat că nu a respins vreun proiect al salarizării pentru simplul motiv că la acest moment "nu e niciun proiect", ci sunt mai multe variante lucrate, arătând în același timp că așteaptă ca ministrul Muncii să vină cu o propunere care "chiar să o putem lua în considerare".

Profit.ro a prezentat aici variantele care au fost luate în discuție de Ministerul Muncii și impactul lor bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarizare
lege
proiect
guvern
bugetari
cancelarie
prim-ministru