Șansă pentru firmele scoase forțat de autorități de la parterul blocurilor cu risc seismic. Guvernul și Parlamentul clarifică legea

Șansă pentru firmele scoase forțat de autorități de la parterul blocurilor cu risc seismic. Guvernul și Parlamentul clarifică legea

Firmele scoase forțat de autorități de la parterul blocurilor cu risc seismic, în baza unei legi pe care Profit.ro a anunțat-o în premieră, insistând în mai multe articole asupra importanței și impactului, primesc acum o șansă. Guvernul și Parlamentul și-au dat mâna și îmblânzesc legea.

Interdicția de derulare a unui business la parterul blocurilor cu risc seismic nu va mai fi valabilă decât pentru cele care folosesc spații în imobile încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasa I de risc seismic și în care pot intra în același timp cel puțin 50 de persoane, iar fiecărei persoane îi revine o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News

Și în cazul cluburilor, discotecilor, cinematografelor, magazinelor, expozițiilor, muzeelor și al sălilor de spectacole de la parterul blocurilor, interdicția va fi valabilă doar dacă pot intra mai mult de 200 de persoane, iar fiecărei persoane  îi revine o arie de pardoseală mai mică 4 metri pătrați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Noua regulă a fost aprobată de senatori, la propunerea Guvernului, transmisă prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și mai trebuie avizată de către deputați și promulgată de președintele Klaus Iohannis pentru a fi introdusă.

Astfel de știri vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER. Prin această platformă vor fi puse la dispoziție și documentele oficiale pe baza cărora sunt prezentate informațiile.

Lista clădirilor încadrate în diferite categorii de risc seismic poate fi citită AICI.

Lista localurilor, băncilor și magazinelor din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului care riscă închiderea CITEȘTE ȘI Lista localurilor, băncilor și magazinelor din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului care riscă închiderea

Astăzi, legea interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic - neprecizând dacă este vorba doar de riscul I seismic - care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Nici sintagma "aglomerări de persoane" nu a fost clar definită în lege, astfel că la scurt timp după intrarea în vigoare a acestei interdicții, la finele anului trecut, toate firmele au fost scoase de la parterul blocurilor cu risc seismic I sau II.

Practic, regula a fost aplicată pentru toate clădirile cu minimum 3 etaje, construite înainte de 1978, pentru care sunt redactate rapoarte de expertiză privind riscul seismic.

Argumentul invocat atunci a fost "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații".

Avocații chestionați de Profit.ro arătau însă că este nevoie ca normele de aplicare să definească foarte clar ce înseamnă "aglomerare de persoane", prin indicarea exactă a unui număr de persoane prezente în același moment în acel spațiu de la care să fie considerat că exisă o astfel de aglomerare. Legea a intrat însă în vigoare fără norme care să definească exact sintagma "aglomerare de persoane", punându-i pe inspectori în situația de a fi obligați să aplice noua regulă fără să știe exact cui.

La acel moment, Profit.ro a anunțat că firmele din București care lucrează la parterul clădirilor încadrate în categoria I de risc seismic au început să primească somații din partea Poliției Locale, prin care li s-a cerut să întrerupă urgent activitatea, în maximum 24 de ore, în caz contrar urmând să fie amendate cu 50.000 lei-70.000 lei și închise.

Proprietarii unor firme reclamau însă că au primit somația deși spațiul în care lucrează nu produce "aglomerări de persoane".

Măsuri dure pregătite de Guvern: Mutarea forțată sau exproprierea persoanelor din case nesigure la cutremur și stoparea vânzărilor de locuințe ANL pentru tineri CITEȘTE ȘI Măsuri dure pregătite de Guvern: Mutarea forțată sau exproprierea persoanelor din case nesigure la cutremur și stoparea vânzărilor de locuințe ANL pentru tineri

Legea a condus atât la închiderea a unei treimi dintre localurile din Centrul Vechi al Capitalei, din totalul celor aflate în clădiri cu risc seismic ridicat în această zonă, obligându-i pe oamenii de afaceri să caute alte spații,  unele restaurante limitându-și activitatea la servicii de catering și restricționând accesul publicului, cât și la închiderea unor sucursale de bănci și magazine, precum și la închiderea unor teatre și cinematografe, precum Teatrul Nottara, cinematograful Patria, cinematograful Studio din București.

Acum, legea va fi modificată în sensul că organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, vor fi interzise, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor, tot pentru spații din imobile periculoase și care implică aglomerări de persoane, dar cu adăugarea unor definiții care delimitează clar spațiile afectate de această măsură. Astfel, este prevăzut că interdicția va fi pentru imobile încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasa I de risc seismic și - foarte important având în vedere situația actuală - că încăperi cu aglomerări de persoane, supuse acestei interdicții, sunt cele în care se pot afla simultan cel puțin 50 de persoane, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătrați.

În același timp, o sală aglomerată, de asemenea supusă interdicției, va fi definită drept acel spațiu în care suprafața care revine unei persoane este mai mică de 4 metri pătrați și are mai mult de 200 de persoane.

În prezent, clădirile sunt clasificate în patru clase de risc seismic, și anume I - cu risc ridicat de prăbușire la cutremur, II - la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore, III - la care sunt așteptate degradari structurale care nu afectează semnificativ siguranța imobilului, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante și IV - la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi.

În București sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public. În clasa II de risc seismic sunt încadrate 302 clădiri.

Conform datelor transmise de către Primăria Capitalei, dintre acestea au fost consolidate, în ultimii zece ani, doar 42 de clădiri din clasa I de risc seismic.

Datele Ministerului Dezvoltării relevă totodată că, în perioada 1993-2007, în 20 de județe au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de clădiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cutremur
risc seismic
firmele