Companiile vor fi obligate să invite permanent sindicatul la ședințele consiliului de administrație, indiferent de agenda discuției, iar liderii de sindicat nu vor putea fi concediați din companie timp de doi ani după ce își pierd calitatea, dacă un proiect de lege inițiat în acest sens de mai mulți parlamentari va fi votat de legislativ.
În prezent, Legea dialogului social prevede că un angajator poate invita sindicatul reprezentativ la nivel de unitate să participe în consiliul de administrație sau alt organ asimilat acestuia, inclusiv în cazul administrației publice, la discutarea problemelor de interes profesional, economic și social. Practic, la acest moment, decizia de invitare a sindicatului este la latitudinea angajatorului.
Parlamentarii care vor să modifice această regulă consideră că exprimarea “poate” limitează, în practică, implicarea sindicatelor în soluționarea problemelor care îi privesc și pe angajați și punctează că invitarea sindicaliștilor la consiliile de administrație nu este specificată decât în lege, dar nu este inclusă mereu și în regulamente de ordin intern ale companiilor.
“Invitarea sindicatului reprezentativ de către angajator trebuie să fie obligatorie, și nu doar permisivă și la opțiunea angajatorului, pentru că limitează activitatea de reprezentare a sindicatului, neavând acces al dezbaterea problemelor de ordin profesional”, se arată în motivarea proiectului.
Acesta modifică legea actuală și impune angajatorului să îi invite pe delegații desemnați de organizațiile sindicale reprezentative, la nivel de unitate, să participe în consiliul de administrație sau alte organe asimilate acestuia, pentru rezolvarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv.
Liderii sindicali nu vor putea fi concediați nici după ce își pierd funcțiile
Legea dialogului social împiedică modificarea și/ sau desfacerea contractelor individuale de muncă ale membrilor organizațiilor sindicale pentru motive care privesc apartenența la sindicat și activitatea sindicală. Parlamentarii vor însă să extindă protecția sindicaliștilor, printr-un tratament juridic diferențiat, considerând că liderii de sindicat sau reprezentanții acestora, spre deosebire de sindicaliștii obișnuiți, intră mai des în contact direct cu reprezentanții angajatorilor, de multe ori în situații conflictuale, fiind astfel mai expuși la măsuri represive din partea conducerii unei companii.
”Aceste circumstanțe aduc liderii sindicali într-o situație diferită de cea a altor angajați, care justifică tratamentul juridic diferențiat, prin reglementarea unor măsuri speciale și mai eficiente pentru a proteja stabilitatea relațiilor de muncă”, cred parlamentarii.
Prin urmare, aceștia propun, pentru a asigura o activitate sindicală ferită de presiunea angajatorului, ca, atât în timpul mandatului, cât și în termen de doi ani de la încheiere, reprezentanții aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale să facă obiectul unor modificări sau desfaceri ale contractului individual de muncă pentru motive neimputabile lor din punct de vedere profesional doar cu acordul scris al conducerii sindicale.
“Este evident că reprezentanții lucrătorilor nu trebuie intimidați sau șantajați prin măsuri represive care ar putea fi luate împotriva lor în timpul mandatului, nici de perspectiva unor astfel de măsuri luate imediat după încetarea mandatului”, subliniază inițiatorii proiectului de lege, care citează, în sprijinul opiniei lor, o decizie din 2007 a Curții Constituționale.
Patronatele se opun inițiativei legislative
Proiectul de lege a fost supus și dezbaterii Consiliului Economic și Social (CES), unde a fost transmis spre avizare. În urma discuției din cadrul CES, a rezultat că și autoritățile guvernamentale sunt de acord cu astfel de modificări, dar, cum era de așteptat, patronatele se opun.
“Vă aducem la cunoștință că punctele de vedere ale reprezentanților părții sindicale și cele ale reprezentanților părții guvernamentale la proiectul de act normativ sunt de avizare favorabilă, iar cele ale reprezentanților părții patronale sunt de avizare nefavorabilă”, se arată în avizul CES transmis Parlamentului, aviz care este însă doar consultativ.