Procurorii nu mai pot cere SRI să sprijine DNA cu interceptări telefonice dacă legea nu este clarificată

Procurorii nu mai pot cere SRI să sprijine DNA cu interceptări telefonice dacă legea nu este clarificată
scris 16 feb 2016

Procurorii nu vor mai putea dispune ca supravegherea tehnică a unei persoane, prin metode precum interceptări telefonice, să fie efectuate și de "alte organe specializate ale statului", alături de organul de cercetare penală, în speță Parchetul și DNA, sau de poliție, dacă această sintagmă, care sugerează Serviciul Român de Informații, nu va fi clarificată. Aceasta deoarece judecătorii Curții Constituționale au decis, marți, că sintagma în cauză este neclară.

Textul Codului de procedură penală, din capitolul privind punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, analizat, marți, de către judecătorii Curții stabilește, în forma actuală, că procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției "ori de alte organe specializate ale statului".

Urmărește-ne și pe Google News

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a constatat că această sintagmă, și anume "ori de alte organe specializate ale statului" este neconstituțională.

"Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituționale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condițiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarității, preciziei și previzibilității, întrucât nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor", au transmis judecătorii la finalul ședinței.

Practic, judecătorii consideră că această sintagmă nu indică suficient de clar la cine anume se referă ca fiind alte organe specializate ale statului, pentru ca persoanele supravegheate să fie în cunoștință de cauză.

DNA vizează marii corupți: Direcția se reorganizează după dublarea numărului de dosare de la ICCJ CITEȘTE ȘI DNA vizează marii corupți: Direcția se reorganizează după dublarea numărului de dosare de la ICCJ

În majoritatea cazurilor, Direcția Națională Anticorupție (DNA), ca organ de cercetare penală, precizează că a fost sprijinită în anchete care includ și supravegheri telefonice de către ofițerii Serviciului Român de Informații (SRI).

Decizia Curții Constituționale a fost transmisă celor două Camere ale Parlamentului și Guvernului, care, cel mai probabil, vor clarifica sintagma considerată la acest moment drept neconstituțională.

viewscnt
Afla mai multe despre
procurori
curtea constitutionala
interceptari