Fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici datorează statului peste 73.000 de lei, reprezentând obligații fiscale la bugetul de stat, din care circa 40.000 de lei sunt penalități și majorări de întârziere. Contactat de Profit.ro, fostul ministru a afirmat că a întârziat plata datoriilor și din cauza unor probleme personale.
Teodorovici a amintit totodată că, în vara anului trecut, când chiar el conducea Ministerul Finanțelor, a propus Guvernului o ordonanță de urgență care ștergea o parte din penalitățile de întârziere dacă datoriile erau achitate într-un anumit interval, ordonanță valabilă și în cazul său.
Fostul ministru spune însă că nu a depus cerere pentru a beneficia de această facilitate, pentru a nu se interpreta că a emis o ordonanță de urgență în interesul său personal.
Ordonanța a fost prezentată în premieră de Profit.ro.
În fază inițială, facilitățile erau prevăzute să fie aplicate doar pentru firme, dar au fost extinse ulterior, înainte de aprobarea Guvernului, și pentru persoane fizice.
"Sunt niște obligații de plată din trecut. Trebuie să văd de unde am exact aceste datorii și ele vor fi stinse. Oricum, sunt un alt stil de politician, nu ca alții, care au plătit repede ca să nu apară pe listă", a mai afirmat Teodorovici.
Ordonanța de urgență promovată de Teodorovici în Guvern, anul trecut, prevede că persoanele fizice și firmele beneficiază de anularea penalităților de întârziere dacă, până la 31 martie 2016, achită datoriile restante la 30 septembrie 2015 față de bugetul de stat.
În același timp, persoanele fizice și firmele pot beneficia și de anularea a 54,2% din dobânda de întârziere, dacă până la 30 iunie 2016 achită 45,8% din această dobândă.
Cererea de anulare a penalităților de întârziere poate fi depusă în continuare, până la 30 iunie.
Teodorovici a fost ministru de Finanțe în intervalul 30 martie 2015 – 17 noiembrie 2015, după ce anterior, pentru 2 ani și jumătate (decembrie 2012 - martie 2015) a fost ministru pentru Fonduri Europene. În prezent, Teodorovici este senator PSD.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, luni, lista persoanelor fizice cu restanțe fiscale mai mari de de 1.500 de lei la 31 martie 2016, care cuprinde 187.230 contribuabili. Obligațiile rezultă inclusiv din activități economice independente sau profesii libere. Suma totală datorată este de 3,4 miliarde lei, din care 2,3 miliarde de lei pot fi recuperate, potrivit ANAF.