Firmele vor putea acorda angajaților tichete de sănătate - proiect

Firmele vor putea acorda angajaților tichete de sănătate - proiect
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 14 iun 2016

Firmele vor putea acorda angajaților cu contract individual de muncă bonuri de valoare, denumite tichete de sănătate. Tichetele vor fi disponibile atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic și vor avea diverse valori nominale.

Introducerea acestui tip de tichete va fi luată în discuție în perioada următoare de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News

Tichetele de sănătate vor fi integral suportate de către angajator, iar nivelul maxim al sumelor care vor putea fi acordate salariaților sub formă de tichete de sănătate este contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Sumele corespunzătoare tichetelor de sănătate acordate de către angajator vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, iar pentru salariat vor fi scutite de plata impozitului pe venituri și a impozitelor sociale aferente, nefiind luate în calcul la stabilirea venitului salarial.

Tichetele vor putea fi acordate atât de firmele private, cât și de toate instituțiile publice indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv cele care se finanțează integral din venituri proprii, regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile comerciale la care statul este acționar unic sau acționar majoritar.

Angajatorii vor putea acorda astfel de tichete doar dacă în anul fiscal anterior au înregistrat profit sau venit.

Senatul a aprobat reducerea CAS cu 2 puncte procentuale la angajator și cu 3 puncte la angajat CITEȘTE ȘI Senatul a aprobat reducerea CAS cu 2 puncte procentuale la angajator și cu 3 puncte la angajat

Legea propune ca valorile nominale pentru tichete să fie de 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200 și 500 lei. Pe tichete va fi înscris numele beneficiarului, pentru ca ele să fie utilizate exclusiv de angajat, iar la folosire i se va solicita actul de identitate.

Tichetul de sănătate va acoperi tratamente complexe precum servicii medicale de specialitate, de stomatologie, investigații paraclinice și imagistice, servicii de balneo-fizioterapie și recuperare medicală, precum și rețete medicale.

Necesitatea unor astfel de tichete este explicată prin faptul că, de la an la an, costurile medicale cresc, iar multe companii renunță la a mai asigura angajaților servicii medicale lunare. În acest context, tichetele de sănătate pot veni în ajutorul angajatorului și angajaților cu salarii mici și medii, care au nevoie să acceseze tratamente medicale personalizate.

Dragu: Ordonanța pentru scutirea de impozit la darea în plată e gata până la finele lunii CITEȘTE ȘI Dragu: Ordonanța pentru scutirea de impozit la darea în plată e gata până la finele lunii

“În prezent, în mod frecvent plafoanele acordate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt epuizate în primele zile ale lunii, motiv pentru care pacientii sunt nevoiți să plătească din propriile buzunare serviciile medicale, teoretic asigurate de la bugetul national pentru asigurări de sănătate, Tichetele de sănătate ar veni în ajutorul celor care trebuie să beneficieze de anumite servicii medicale pe care CNAS nu le mai poate deconta”, sunt argumente în sprijinul proiectului de lege.

În motivația proiectului, este amintit faptul că tichetele de sănătate sunt întâlnite și în alte țări, precum Finlanda sau Marea Britanie, în timp ce alte state europene oferă tichete de sănătate pentru viitoarele mămici.

Profit.ro a relatat că un alt proiect legislativ recent propune ca angajatorii să poată acorda angajaților subvenții sub forma unor tichete de bicicletă, pentru deplasări spre locul de muncă sau în interes de serviciu,  o dată la trei ani, cu o valoare maximă a subvenției de 1.500 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
tichete
angajati
firme
angajatori
parlament
proiect