Antenele GSM nu vor mai fi mutate la minimum 500 metri de școli și spitale. Bucureștiul a fost avertizat că rămâne fără semnal de telefon

Antenele GSM nu vor mai fi mutate la minimum 500 metri de școli și spitale. Bucureștiul a fost avertizat că rămâne fără semnal de telefon
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 nov 2016

Furnizorii de telefonie mobilă scapă de obligația de a muta antenele GSM la o distanță de minimum 500 de metri de școli și spitale, mișcare pregătită lor în Parlament. Guvernul a intervenit și a eliminat orice astfel de risc la adresa operatorilor de telefonie, după ce anterior a atenționat că Bucureștiul ar rămâne fără semnal de telefon printr-o astfel de mutare.

Obligația de a amplasa antenele GSM la o distanță de minimum 500 de metri de școli și spitale nu va mai fi introdusă deoarece Guvernul a anulat Legea care trebuia modificată pentru aplicarea acestei reguli.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 22 martie, Profit.ro a anunțat că senatorii au decis ca antenele GSM să fie amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unități de învățământ, spitale, centre de plasament și cămine de bătrâni, cu argumentul că autoritățile trebuie să protejeze populația de riscul expunerii la câmpuri electromagnetice, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienții din spitale și vârstnicii.

Obligația era prevăzută să fie introdusă prin modificarea Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice.

Pentru ca obligația să fie introdusă, era însă nevoie și de avizul deputaților.

VIDEO Un angajat Burger King îndepărtează cu mănuși pentru cuptor un telefon Galaxy Note 7 fumegând. Samsung oprește definitiv producția CITEȘTE ȘI VIDEO Un angajat Burger King îndepărtează cu mănuși pentru cuptor un telefon Galaxy Note 7 fumegând. Samsung oprește definitiv producția

Punctul de vedere al operatorilor de telefonie mobilă a fost transmis pe 28 martie, la WeLoveDigital Forum organizat de Profit.ro, unde aceștia au arătat că antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației dacă sunt amplasate corect, iar legislația în domeniu este respectată.

În aceeași zi, pe 28 martie, Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice și stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice. Noua lege stabilește, printre altele, că furnizorii de rețele publice de comunicații electronice au drept de acces pe proprietăți, inclusiv blocuri de locuințe.

Noua lege nu impune o distanță minimă față de școli și spitale, dar abrogă Legea 154/2012.

În paralel, cum a anunțat atunci Profit.ro, Guvernul a transmis Parlamentului că nu susține mutarea antenelor GSM, deoarece legislația instituie un cadru eficient pentru protejarea populației de radiații ale undelor electromagnetice și că, potrivit unui raport al GSM Association, România s-ar înscrie în media Uniunii Europene privind cerințele legale și durata utilizării stațiilor de bază care compun rețelele mobile de comunicații electronice.

Un alt argument a fost că niciun stat membru UE nu impune, în legislația proprie, condiții privind respectarea unei distanțe între aceste instalații și anumite clădiri.

Cele mai ieftine bilete de avion sunt rezervate cu 56 de zile înainte de data plecării. Ce zi este cea mai ieftină CITEȘTE ȘI Cele mai ieftine bilete de avion sunt rezervate cu 56 de zile înainte de data plecării. Ce zi este cea mai ieftină

Dar argumentul cel mai detaliat al Guvernului a fost că Bucureștiul nu ar mai putea fi acoperit cu semnal de telefonie mobilă dacă ar fi impusă o astfel de distanță minimă.

"În cazul măsurilor propuse, acoperirea municipiului București cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat. Interzicerea de a instala o stație de telefonie mobilă la o distanță mai mică de 500 metri din jurul unei unități de învățământ ar bloca instalarea unei stații de telefonie mobilă pe o suprafață de 0.785 kilometri pătrați. Dacă luăm în calcul doar cele 579 unități de învățământ aflate în București, cei 0.785 kilometri pătrați pe care-i blochează o unitate de învățământ, promovarea unei asemenea legi ar duce la imposibilitatea de a instala o stație mobilă în București, efectul economic fiind afectarea funcționării POS-urilor și ATM-urilor care utilizează benzi de frecveță radio", a arătat Guvernul.

În acest timp, în Parlament erau practic două proiecte, unul care impunea mutarea antenelor GSM și unul al Guvernului care abroga Legea care trebuia modificată pentru introducerea acestei obligații.

Legea Guvernului a fost însă împinsă în procedură de urgență și adoptată rapid, în doar patru luni, de parlamentari, fiind publicată în Monitorul Oficial în luna iulie. Din acel moment, Legea 154/2012, pe care senatorii o modificaseră pentru a introduce obligația mutării antenelor GSM și pe care deputații se pregăteau să o voteze, nu mai exista.

Situația nu a fost sesizată imediat, astfel că proiectul în cauză a fost discutat mai departe în Parlament.

Abia acum, în luna noiembrie, parlamentarii au constatat că nu mai pot decide mutarea antenelor GSM deoarece Legea 154/2012, care trebuie modificată pentru introducerea obligației, nu mai există. Și mai clar - proiectul lor a rămas fără obiect.

Pentru ca antenele GSM să fie mutate, parlamentarii ar trebui acum să redacteze un nou proiect, care să modifice de această dată noua Lege a Guvernului și nu Legea 154/2012 între timp dispărută, și să reia întregul circuit de avizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
gsm
antene
mobil
acoperire
scoli
spitale
parlament