Familia regală britanică este criticată pentru lipsa de transparență legată de averea și veniturile sale, presa dezvăluind că Charles al III-lea și William primesc bani de la instituții publice, dar în același timp scutiți de anumite taxe, arată France Presse.
Întinderea exactă a proprietăților și detaliile contractelor, cum ar fi contractele de închiriere, semnate între Ducatul de Lancaster, deținut de suveranul Charles al III-lea, și Ducatul de Cornwall, deținut de prințul moștenitor William, nu sunt publice, arată Digi FM.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate acestea, o anchetă a televiziunii Channel 4 și a Sunday Times, publicată în ultimele zile, le-a scos la lumină pentru prima dată.
Potrivit presei, cele două ducate au obținut venituri de milioane de lire sterline prin contracte lucrative de închiriere de terenuri către NHS, sistemul public de sănătate aflat în prezent în criză după ani de subfinanțare, către departamente guvernamentale sau organizații caritabile.
În același timp, cele două ducate, care includ terenuri, proprietăți și alte active în Anglia și Țara Galilor, nu plătesc impozit pe profit sau pe câștigurile de capital.
CITEȘTE ȘI Ultimul muzeu din Europa consacrat lui Lenin se închidePentru Norman Baker, fost deputat liberal-democrat și vechi critic al familiei regale, acest lucru confirmă că familia regală "înșală publicul". "Acestea sunt terenuri ale Coroanei care aparțin publicului (...) Toți acești bani ar trebui să meargă la Crown Estate, patrimoniul Coroanei, ale cărui venituri au fost returnate Trezoreriei de la adoptarea unei legi în 1760", a declarat el pentru AFP, citat și de Agerpres.
Conform acestei legi, 15% din profiturile Crown Estate revin familiei regale sub forma unei subvenții suverane anuale (Sovereign Grant) pentru întreținerea domeniului și plata celor peste 500 de angajați ai familiei Windsor.
Anul viitor, această subvenție se va ridica la 132 de milioane de lire sterline (158 de milioane de euro).
CITEȘTE ȘI VIDEO Apă și talpă, documentar independent, intră în programul cinematografelorFamilia regală asigură că profiturile obținute din ducatele de Lancaster și Cornwall finanțează activitățile publice, caritabile și private ale suveranului și ale moștenitorului său.
Aceste două ducate fuseseră excluse din acordul din 1760 deoarece generau foarte puține venituri la acea vreme.
Regele Charles, unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie
Dar mai mult de două secole mai târziu, acestea sunt evaluate la aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline (2,16 miliarde de euro) și, potrivit raportului lor anual, au înregistrat un profit de 50 de milioane de lire sterline anul trecut.
Charles al III-lea devine astfel unul dintre cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere personală estimată la 610 milioane de lire sterline (734 milioane de euro).
CITEȘTE ȘI FOTO INVESTIM ÎN SPORT Dan Șucu, proprietar Mobexpert: Vrem să investim 20 de milioane de euro în zece baze sportive din întreaga țară, în care se vor antrena peste 3.000 de copiiDucatul său de Lancaster va câștiga 12 milioane de lire sterline în următorii 15 ani prin închirierea unui depozit către un spital din Londra, unde acesta își poate parca ambulanțele.
William, la rândul său, a semnat un contract de 37,5 milioane de lire sterline pe 25 de ani cu Ministerul Justiției pentru a închiria terenul pe care se află închisoarea Dartmoor.
Această anchetă "arată cum ducatele caută profitul oriunde pot, în detrimentul publicului", a criticat Graham Smith, liderul grupului anti-monarhie Republic.
Ambele ducate au negat orice vinovăție.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri din lumeAceasta nu este prima dată când familia regală trebuie să se apere în legătură cu proprietățile sale.
În 2006, o comisie parlamentară influentă a analizat scutirile fiscale extinse de care beneficiază pentru aceste bunuri. Cu toate acestea, problema a fost din nou trecută în plan secund.
În 2013, aceeași comisie a solicitat un control sporit al Trezoreriei asupra finanțelor Ducatului de Cornwall.
Norman Baker consideră că Parlamentul ar trebui să analizeze din nou această problemă, la fel ca și guvernul.
CITEȘTE ȘI Acum puteți vedea gratuit online două dintre cele mai importante documentare din ultimii 30 de ani: “Maria – Inima României”și “Războiul Regelui”În opinia sa, problema este crucială și pentru familia regală, deoarece finanțele acesteia sunt "cele mai vulnerabile".
Dar în opinia lui David Haigh, șeful companiei de consultanță financiară Brand Finance, ducatele lui Carol al III-lea și William se comportă ca "orice altă mare proprietate deținută de o familie aristocratică".
Ducatele "acționează numai în cadrul legii, în interesul capitalului lor privat", subliniază el, comparând familia regală cu antreprenori precum James Dyson sau Richard Bronson