Poate că meseria unui arheolog este să dezgroape descoperiri uluitoare, dar în fiecare an unii oameni obișnuiți au o zi extraordinar de norocoasă - sau ciudată. 2024 n-a făcut excepție: un muncitor în construcții a descoperit o zeitate nud din marmură ascunsă de circa 1.600 de ani, un istoric de artă a observat că în feed-ul său de social media apare o pictură dispărută, iar un amator a dezgropat cu un excavator un obiect antic roman surprinzător.
Experții au făcut, de asemenea, multe titluri în presa din 2024, localizând cele mai vechi picturi rupestre cunoscute în America de Sud, precum și ceea ce ar putea fi cel mai vechi ruj documentat științific (un roșu îndrăzneț). CNN prezintă câteva dintre cele mai importante descoperiri arheologice și istorice ale anului 2024, scrie News.ro.
O enigmă cu 12 fețe
Unul dintre cele mai fascinante mistere ale arheologiei a început un nou capitol atunci când arheologii amatori din Anglia au găsit un mare dodecaedru roman - unul dintre cele 130 de obiecte antice cu 12 laturi cunoscute în lume, dar ale căror funcții s-au pierdut în timp. Măsurând 5 centimetri în diametru, este unul dintre cele mai mari exemple de până acum și „complet unic”, potrivit lui Richard Parker, secretar al Norton Disney History and Archaeology Group, care a localizat obiectul. „Este complet, nedeteriorat și este clar că a fost considerat de mare valoare de cel care l-a făcut și de cei care l-au folosit”. Lipsite de reprezentări în artă sau descrieri în literatură, dodecaedrele romane rămân enigme, dar Parker crede că a fost un obiect religios. „Este o poveste destul de complexă pe care abia începem să o deslușim”, a spus el.
Un nou vals de la Chopin
Toamna anului 2024 a sosit cu o întoarcere în timp muzicală neașteptată: Frédéric Chopin. Compozitorului polonez, care a murit în urmă cu 175 de ani la vârsta de 39 de ani, i se atribuie un nou vals descoperit de un curator de la Morgan Library & Museum din New York; este prima sa lucrare necunoscută descoperită în aproape un secol.
Chopin avea douăzeci și ceva de ani când a compus acest vals scurt, dar complet, pe un manuscris de mărimea unei cărți poștale. Este posibil să fi fost destinat inițial ca un cadou, dar, spre deosebire de alte valsuri cunoscute, Chopin nu l-a semnat, ceea ce sugerează că s-ar fi răzgândit. Ascultându-l pentru prima dată, „este un moment emoționant pentru toți cei din lumea pianului clasic”, a declarat Robinson McClellan, curatorul care l-a descoperit, într-o declarație făcută în octombrie.
CITEȘTE ȘI Elon Musk provoacă scandal în presa germană. Demisii și protesteCamere cu graffiti vrăjitorești
Chiar înainte de Halloween, organizația caritabilă English Heritage, care administrează o serie de situri istorice din Regatul Unit, a anunțat o descoperire înfricoșătoare: o „gamă uluitoare” de semne vrăjitorești a fost descoperită pe pereții unui conac Tudor din Lincolnshire. Sculpturile, cunoscute sub denumirea oficială de mărci apotropaice, au fost descoperite de un voluntar al English Heritage și se crede că datează de la începutul secolului al XVII-lea.
Cu multe dintre simboluri găsite în aripa servitorilor, acestea includ cercuri menite să prindă demonii, precum și V-uri suprapuse, care ar fi putut fi un apel la Fecioara Maria pentru protecție divină. Numele fostului proprietar al conacului apare de asemenea, dar cu susul în jos - ca un posibil blestem asupra sa.
Un mister de zeci de ani despre Picasso
În 1962, un negustor italian de vechituri a găsit în subsolul unei vile din Capri o pânză rulată, reprezentând o femeie pictată asimetric, într-o rochie albastră. Fără să se gândească prea mult la semnătură, el a înrămat-o și i-a dat-o soției sale, care nu a găsit-o pe placul ei. Cu toate acestea, ea a stat atârnată în casa familiei lor și într-un restaurant pe care l-au deținut timp de decenii. Acum, experții cred că este un Picasso original în valoare de 6 milioane de euro - și unul dintre numeroasele portrete ale fotografei Dora Maar, iubita sa - după un lung efort depus de fiul negustorului de vechituri, Andrea Lo Rosso, pentru a autentifica semnătura artistului.
Tatăl său a murit în 2021 fără să vadă o decizie, iar Fundația Picasso din Paris nu a autentificat încă lucrarea. Pictura se află într-un seif de mai mulți ani, dar, potrivit lui Lo Rosso, a supraviețuit unor șanse improbabile de când a fost găsită împreună cu o altă lucrare anonimă în subsolul din Capri. „Ambele erau acoperite cu pământ și var, iar mama mea le-a întins și le-a spălat cu detergent, ca și cum ar fi fost covoare”, a declarat el pentru CNN.
Dali într-un garaj
O casă de licitații din Londra a găsit 10 desene semnate Salvador Dalí în timpul unei evaluări de rutină a unor antichități - după ce acestea fuseseră uitate timp de 50 de ani în garajul proprietarului. Proprietarul anonim le-a cumpărat în timpul unei vânzări de închidere a unei galerii în anii 1970, a povestit directorul asociat al Hansons Richmond, Chris Kirkham, care a descoperit operele.
„M-am simțit destul de suprarealist. Nu știi niciodată ce vei descoperi la o vizită de rutină la domiciliu”, a declarat el pe site-ul licitației.
Seria a depășit estimările de 500-700 de lire sterline de bucată atunci când desenele au fost scoase la licitație, în septembrie, aducând în total 19.750 de lire sterline (25.158 de dolari).
Zeul de marmură din canalizare
O sculptură în marmură a zeului grec Hermes a fost ascunsă în urmă cu aproximativ 1.600 de ani într-un canal - și a apărut abia astă-vară. Arheologii bulgari au făcut descoperirea întâmplătoare în luna iulie, conform Reuters, în timpul unei săpături în situl orașului antic Heraclea Sintica din Bulgaria, în apropierea graniței cu Grecia.
Statuia bine conservată are o înălțime de aproape doi metri și a fost probabil plasată în sistemul de canalizare sub pământ pentru a o proteja în urma unui cutremur din anul 388 d.Hr., potrivit arheologilor care au condus săpăturile. După ce cutremurul a provocat decăderea orașului, acesta a fost abandonat în jurul anului 500 d.Hr.
Scene din viața Egiptului Antic
Un mormânt vechi de peste 4.300 de ani a dezvăluit o fereastră către viața de zi cu zi a epocii atunci când arheologii au găsit în interior o serie de picturi colorate. Cunoscut sub numele de mastaba, mormântul este situat în necropola piramidală din Dahshur, pe care Institutul Arheologic German din Cairo o excavează din 1976. Inscripțiile de pe o ușă falsă din calcar a mastabei arată că aceasta a aparținut unui administrator pe nume Seneb-nebef și soției sale, Idut, iar arheologii au datat-o la aproximativ 2.300 î.Hr.
Descriind picturile cu oameni și animale ca având „forme elegante și execuție perfectă”, Stephan Seidlmayer, care a condus expediția, a declarat atunci pentru CNN că „imaginile oferă dovezi valide ale mediului artistic al regiunii capitalei Vechiului Regat dezvoltat”.
CITEȘTE ȘI Mega Millions - unul dintre cele mai mari câștiguri din istoria loteriei americane: Loz de 1,2 miliarde dolari, cumpărat într-o benzinărieUn mormânt surprinzător într-o parcare
Un muncitor în construcții a avut parte de surpriza vieții sale când a descoperit din întâmplare un cap de femeie din marmură în timp ce lucra la o parcare pe o moșie din secolul al XVI-lea din Peterborough, Anglia. Aceasta s-a dovedit a fi o sculptură romană veche de 1.800 de ani. Dar nu a fost singura surpriză - trupul misterioasei femei fără cap a apărut în apropiere, când arheologii au început să lucreze pe șantier două săptămâni mai târziu.
În prezent, se crede că Brownlow Cecil, cel de-al nouălea conte de Exeter, proprietarul din secolul al XVIII-lea al domeniului, a adus sculptura în timpul unui turneu făcut în Italia în anii 1760 - dar cum a ajuns îngropată în pământ rămâne un mister.
Rutina frumuseții antice
Un mic flacon găsit în sud-estul Iranului a arătat că culoarea preferată pentru rujul de buze din prezent s-ar putea să nu fie prea departe de predecesoarea sa de acum 4.000 de ani. Vasul de piatră care conține un amestec de minerale de un roșu intens - în principal hematit, împreună cu manganit, braunit și ingrediente ceroase pe bază vegetală - este „probabil cel mai timpuriu” exemplu de ruj analizat științific, au raportat cercetătorii în februarie. „Atât intensitatea mineralelor colorante roșii, cât și substanțele ceroase sunt, în mod surprinzător, pe deplin compatibile cu rețetele rujurilor contemporane”, au notat autorii studiului în revista Scientific Reports.
Ei au adăugat că forma flaconului și ingredientele sale sugerează utilizarea acestuia pe buze, dar este posibil să fi fost folosit și în alte moduri. Să fi fost o trusă combinată de ruj și fard de obraz?
Artă rupestră istorică
La aproape 1.000 de de km sud-vest de Buenos Aires, arheologi din Argentina și Chile au descoperit cele mai vechi picturi rupestre cunoscute din America de Sud. Datând de acum 8,200 de ani, cele 895 de opere de artă provin din peștera Huenul 1, un adăpost rupestru imens de aproximativ 6.700 de metri pătrați.
Oamenii de știință au datat patru tipuri de cărbune negru din cadrul sistemului, ceea ce a arătat că acestea au fost repetate pentru o perioadă de cel puțin 3.000 de ani.
Arta rupestră aruncă lumină asupra capacității artistice și a comunicării dintre vânători-culegători în timpul perioadei Holocenului mijlociu.
Alte sisteme de peșteri din regiune ar putea conține artă mai veche, a declarat Ddr. Guadalupe Romero Villanueva, autorul cercetării, dar acestea nu au fost datate cu precizie, cum ar fi Cueva de las Manos din Argentina, despre care se crede că ar găzdui picturi datând de acum 9.500 de ani.
Un conac „maiestuos” pe plajă
În ianuarie, un proiect de construcție a unui loc de joacă în Napoli, Italia, a luat o turnură neașteptată atunci când au fost scoase la iveală ruinele unei case de pe plajă veche de 2000 de ani, cu un proprietar potențial legendar. Somptuoasa vilă de pe stâncă, cu 10 camere spațioase, pereți acoperiți cu gresie și terase întinse, datează din secolul I și a fost parțial inundată de mare din cauza activității vulcanice repetate care a scufundat terenul.
Experții spun că locatarul ar fi putut fi faimosul filosof naturalist și comandant naval Pliniu cel Bătrân, care comanda flota de 70 de nave din portul roman Misenum din apropiere.
„Este probabil ca vila maiestuoasă să fi avut o vedere de 360 de grade asupra golfului Napoli în scopuri militare strategice”, a declarat pentru CNN Simona Formola, arheolog principal la patrimoniul artistic din Napoli. „Credem că (excavarea) straturilor mai adânci ar putea dezvălui mai multe camere și chiar fresce - de asemenea potențial descoperiri prețioase”, a declarat ea.
Un mega-diamant
Compania minieră canadiană Lucara Diamond Corp. a anunțat în august că a scos la iveală ceea ce crede că este al doilea cel mai mare diamant găsit vreodată, de 2.492 de carate. Piatra a fost găsită în mina Karowe din Botswana, unde în 2015 a fost găsit actualul deținător al celui de-al doilea record - Lesedi La Rona, o piatră de 1.109 carate care a fost vândută cu 53 de milioane de dolari doi ani mai târziu. (Cel mai mare diamant cunoscut din lume este diamantul Cullinan de 3.106 carate, găsit în Africa de Sud în 1905).
Compania minieră a folosit un instrument cu nume potrivit pentru această sarcină: aparatul de transmisie cu raze X Mega Diamond Recovery, care a fost dezvoltat pentru a căuta și recupera pietrele prețioase uriașe încă ascunse din lume.
Un Tudor dispărut
Un cercetător britanic în domeniul artei plastice a făcut o descoperire uimitoare atunci când a observat întâmplător o pictură distinctivă a monarhului Tudor Henric al VIII-lea în fundalul unei fotografii postate pe X. Imaginea arăta o recepție în Warwickshire, Anglia, în complexul de clădiri în care își are sediul Consiliul comitatului Warwickshire. Acolo, în spatele invitaților zâmbitori, Adam Busiakiewicz a zărit un portret cu un „vârf arcuit distinctiv”. Acesta părea să facă parte dintr-un set de 22 de portrete ale unor regi, regine și personalități publice importante comandate în anii 1950, dintre care multe s-au împrăștiat în urma unor licitații private.
Într-un comunicat de presă trimis CNN, Busiakiewicz a declarat că partea superioară arcuită a fost o „caracteristică specială a setului Sheldon”, în timp ce rama picturii a fost „identică cu alte exemple care au supraviețuit”. Majoritatea lucrărilor, a adăugat el, „au rămas nedetectate până în prezent”.
Surprize erotice romane
O mică locuință din Pompei a venit cu o mare surpriză când s-a descoperit că avea o serie de fresce ornamentate erotice. Arheologii au descoperit casa în cartierul central al orașului antic, care a fost distrus de o erupție vulcanică în anul 79 d.Hr. dar s-a păstrat sub straturi de cenușă. Deși mică și lipsită de unele dintre caracteristicile arhitecturale ale locuințelor romane mai mari, cum ar fi atriumul central în aer liber, locuința arată că și casele modeste puteau avea un decor elaborat. Scenele mitice o înfățișează pe zeița iubirii, Venus, cu iubitul ei muritor, Adonis, precum și pe Hippolytus, fiul lui Tezeu, care a respins avansurile romantice ale mamei sale vitrege Fedra.
Descoperirea nu a fost singurul set de fresce impresionante descoperite în Pompei în acest an: În primăvară, arheologii au excavat o sală de banchet cu pereți impresionanți pictați în negru care prezintă o serie de personaje mitologice asociate cu Războiul Troian.
Platon pe patul de moarte
Noi cunoștințe despre Platon au fost descoperite în suluri de papirus carbonizate datorită inteligenței artificiale, potrivit cercetătorilor italieni, care au examinat un set de suluri care au fost îngropate sub cenușă vulcanică în Pompei. Textul nou descifrat face parte din cele 1.800 de pergamente carbonizate descoperite în secolul al XVIII-lea, cunoscute sub numele de pergamentele de la Herculaneum. Cercetătorii au folosit inteligența artificială împreună cu alte tehnologii specializate de imagistică pentru a citi manuscrisele, care sunt parțial distruse.
Așadar, care sunt noile detalii? Pentru început, locul de veci al filosofului grec - o grădină secretă lângă un altar sacru din interiorul Academiei Platonice din Atena (care a fost distrusă în 86 î.Hr.). Și există și bârfe: se spunea că lui Platon îi plăcea muzica care i se cânta pe patul de moarte, dar pergamentele spun altceva. El a considerat că muzica pentru flaut avea un „simț redus al ritmului”, au declarat experții în timpul unei prezentări la Napoli, în primăvară.