INEDIT O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

INEDIT O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani
scris 5 sep 2024

Una dintre cele mai mari pepite de chihlimbar din lume cunoscute până în prezent, evaluată la un milion de euro, s-a aflat timp de zeci de ani în casa unei bătrâne din România, care credea că este o piatră oarecare. Femeia, care a găsit piatra de 3,5 kilograme în albia unui pârâu în Colți, un sat situat în sud-estul țării est-europene, a folosit-o ca simplu opritor de ușă, fără ca nimeni să-și dea seama de valoarea ei, nici măcar hoții de bijuterii care au intrat în casă, a dezvăluit presa română, o informație pe care Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, unde se află în prezent obiectul, a confirmat pentru EL PAÍS, potrivit Rador Radio România.

Extraordinara rășină fosilă a atras atenția unei rude a proprietarei casei, care a murit la doi ani după căderea dictaturii comuniste în 1989. Moștenind ceea ce el considera o rocă, a examinat mai atent bucata de chihlimbar și a dedus care ar putea fi o piatră semiprețioasă de mare valoare. Și nu a greșit. A vândut obiectul unic descoperit statului român, care a catalogat rapid piesa drept tezaur național.

Urmărește-ne și pe Google News
SCHIMBARE Guvernul german reintroduce subvențiile la mașini electrice, pentru a stopa declinul pieței auto CITEȘTE ȘI SCHIMBARE Guvernul german reintroduce subvențiile la mașini electrice, pentru a stopa declinul pieței auto
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Autoritățile române au lăsat pepita în mâinile specialiștilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia (Polonia), care are o secțiune dedicată studiului pietrelor semiprețioase. Experții polonezi au confirmat imediat autenticitatea chihlimbarului și au estimat că ar putea avea o vechime între 38,5 și 70 de milioane de ani. „Descoperirea obiectului reprezintă o mare importanță atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal”, explică Costache, care consideră că valoarea pietrei nu este cuantificabilă. Expertul asigură că este una dintre cele mai mari piese din lume și cea mai mare din categoria sa.

Membrii familiei proprietarei au povestit că bătrâna a fost victima unui jaf, în care au fost furate doar niște bijuterii din aur de mică valoare și că hoții au ignorat complet bucata de chihlimbar. „În căutarea frenetică de obiecte de valoare, ei nu au băgat în seamă adevărata comoară din casă, care se afla chiar sub ochii lor”, au spus ei.

România se numără printre țările din lume care dețin importante zăcăminte de chihlimbar, județul Buzău fiind una dintre zonele în care această piatră semiprețioasă se găsește din abundență. Datorită particularităților zăcămintelor din țară, geologul Oscar Helm le-a numit „Rumanite”, cunoscute în mod obișnuit drept „chihlimbar de Buzău”, notează World Record Academy, cea mai importantă organizație mondială care certifică recordurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
chihlimbar
valoare
romania