Hunter Biden pledează „vinovat” în dosarul federal în care este acuzat de fraudă fiscală, încercând să evite un proces potențial stânjenitor

Hunter Biden pledează „vinovat” în dosarul federal în care este acuzat de fraudă fiscală, încercând să evite un proces potențial stânjenitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Hunter Biden a pledat „vinovat” la toate cele nouă acuzații din dosarul său fiscal federal, iar judecătorul i-a acceptat pledoaria, o mișcare surpriză de natură să evite un proces potențial stânjenitor cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, relatează Reuters și CNN.

În ziua în care trebuia să înceapă procesul, judecătorul Mark Scarsi a declarat că Biden pledează „vinovat” la acuzații și optează pentru o „pledoarie deschisă”, dar nu a ajuns la o înțelegere cu procurorii de natură să-i reducă sentința, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Țara care este campioană mondială la poluarea cu plastic CITEȘTE ȘI Țara care este campioană mondială la poluarea cu plastic
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Inculpații care pledează vinovat în cauzele penale ajung de obicei la un acord cu procurorii în prealabil, în speranța de a primi o sentință mai mică în schimbul evitării procesului.

Mai devreme în cursul zilei, Biden se oferise să pledeze vinovat la acuzații, dar să evite să recunoască o faptă ilicită, o manevră juridică neobișnuită căreia procurorii i s-au opus. „Nu ne este clar ce încearcă să facă”, i-a spus un procuror judecătorului.

Procurorii spun că Hunter Biden nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari, în timp ce cheltuia din belșug pe droguri, prostituate și articole de lux. Hunter Biden, care a fost deschis cu privire la lupta sa cu dependența de droguri și alcool, este acuzat că nu a plătit impozite din 2016 până în 2019, în timp ce a cheltuit sume uriașe „pe droguri, escorte și prietene, hoteluri de lux și proprietăți de închiriat, mașini exotice, îmbrăcăminte și alte articole de natură personală”, potrivit unei acuzații.

O recunoaștere a vinovăției ar pune capăt unui proces de câteva săptămâni, care probabil ar fi dat prilejul să iasă la iveală detalii murdare din viața lui Hunter Biden chiar în timpul campaniei electorale.

CONFIRMARE FOTO Elon Musk deschide în România un centru Tesla, cel mai mare showroom Tesla din Europa de Est CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Elon Musk deschide în România un centru Tesla, cel mai mare showroom Tesla din Europa de Est

Alegătorii vor alege pe 5 noiembrie între vicepreședintele Kamala Harris, o democrată, și fostul președinte republican Donald Trump. Joe Biden a renunțat la candidatura sa pentru realegere în iulie, sub presiunea colegilor săi democrați, și a anunțat că o sprijină pe Harris

Sentința în cazul Hunter Biden este programată pentru 16 decembrie, după alegerile prezidențiale din noiembrie. Acuzarea nu a obiectat la această dată, care a fost propusă de judecător.

Scarsi i-a spus lui Hunter Biden că riscă până la 15 ani de închisoare și până la 1 milion de dolari ca penalități.

Biden încercase anterior să rezolve cazul său federal de evaziune fiscală din California cu o așa-numită „pledoarie Alford”, în care își susținea nevinovăția, dar accepta pedeapsa. Însă, joi după-amiază, într-un mod surprinzător, echipa lui Biden a schimbat strategia și a declarat că Hunter este gata să aibă o „pledoarie deschisă” și să recunoască faptul că prin comportamentul său îndeplinește elementele infracțiunilor fiscale de care a fost acuzat.

Hunter Biden a declarat joi, sub jurământ, la tribunalul federal din Los Angeles, că nimeni nu i-a făcut promisiuni pentru a-l convinge să pledeze vinovat în cazul său fiscal. Fiul președintelui a declarat, de asemenea, că nimeni nu l-a presat în vreun fel să pledeze vinovat.

Rezolvarea potențială a cazului fiscal a venit chiar înainte să înceapă procesul. Acesta ar fi fost al doilea proces penal al lui Biden din acest an, după ce a fost condamnat în iunie pentru trei acuzații federale legate de achiziționarea ilegală a unei arme în Wilmington, Delaware.

Fiul președintelui a plătit în cele din urmă aproximativ 2 milioane de dolari ca impozite și penalități restante, după ce a aflat de ancheta pentru fraudă fiscală. În săptămânile dinaintea procesului, judecătorul i-a împiedicat pe avocații lui Biden să le spună juraților despre plata cu întârziere a impozitelor sau despre posibilele origini ale dependenței sale de alcool și droguri - ceea ce a reprezentat o lovitură majoră pentru strategia sa de apărare.

CONFIRMARE ULTIMA ORĂ Suedezii de la Holmbergs, unul din marile nume în domeniu, bagă în insolvență afacerea din România - dusă de familia Cepalis în Topul Europei - după 4 ani de la cumpărare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ULTIMA ORĂ Suedezii de la Holmbergs, unul din marile nume în domeniu, bagă în insolvență afacerea din România - dusă de familia Cepalis în Topul Europei - după 4 ani de la cumpărare

În timpul scurtei audieri de joi, Scarsi a menționat că aproximativ 120 de jurați potențiali așteptau în sala de judecată, în condițiile în care procesul de selecție a juraților era programat să înceapă joi dimineață. Scarsi a indicat că, în cazul în care nu acceptă încercarea lui Biden de a rezolva rapid cazul, procesul va continua cu selecția juraților vineri, conform planului.

Procedurile complicate și îndelungate de joi de la Los Angeles au amintit de o audiere similară care a avut loc vara trecută în Delaware, unde părțile au încercat să obțină aprobarea unui judecător pentru un acord comun de recunoaștere a vinovăției. Acest acord s-a destrămat în mod uimitor în sala de judecată, părțile nefiind de acord cu termenii acestuia, iar judecătorul refuzând în cele din urmă sprijinul, invocând motive constituționale.

Președintele Joe Biden a declarat în mod constant că nu își va grația fiul în niciunul dintre procesele sale. Nu este clar dacă gândirea președintelui s-a schimbat de când a renunțat la candidatura sa pentru realegere, dar acesta are încă posibilitatea de a-și grația fiul sau de a-i comuta sentința.

viewscnt
Afla mai multe despre
hunter biden
proces
sua
frauda fiscala