Guvernul PSD întoarce decizia Parlamentului PSD și impozitează diferit firme private, adăugând măsuri sociale

Guvernul PSD întoarce decizia Parlamentului PSD și impozitează diferit firme private, adăugând măsuri sociale

Sursa:nydailynews

scris 22 oct 2015

Codul Fiscal care va fi aplicat începând cu anul viitor va fi deja modificat de Guvern, prin reducerea TVA la apă și scutirea școlilor de la plata impozitului pe profit, Executivul urmând însă să revină și la decizia de impozitare a microîntreprinderilor cu 1-3%, în funcție de numărul de angajați, și de ridicare a pragului de venituri pentru încadrarea în această categorie la 100.000 de euro, măsuri blocate în Parlament. Toate aceste decizii vor fi aplicate de anul viitor, afirmă surse oficiale.

Toate aceste măsuri vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsurile vor fi și aprobate în contextul în care Fondul Monetar Internațional nu acceptă să discute despre un eventual nou acord decât în primăvara anului viitor, anticipând că deficitul bugetar poate depăși 3% din PIB din cauza măsurilor de relaxare fiscală pregătite de Guvern pentru 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, una dintre măsurile pregătite este reducerea TVA la apă de la 24% la 9%, cu aplicare din luna ianuarie a anului viitor.

Posibilitatea aplicării unei astfel de reduceri a fost evocată și în primăvara acestui an, fiind reluată acum, în toamnă, de către ministrul Finanțelor, cu argumentul că o astfel de facilitate va sprijini agricultura, în special sectorul de irigații.

Prin ordonanța aflată în pregătire, Guvernul va scuti școlile de la plata impozitului pe profit, afirmă sursele citate.

În același timp, va fi modificat regimul microîntreprinderilor, prin ridicare de la 65.000 de euro la 100.000 de euro a pragului de venituri în care firmele sunt încadrate în această categorie și va fi aplicată impozitarea diferențiată în funcție de numărul de angajați.

La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin noul Cod Fiscal, să ridice pragurile pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor, în etape, de la echivalentul a 65.000 euro în prezent la 75.000 euro din 2017, la 85.000 euro din 2018 și la 100.000 euro din 2019, pentru 2016 nefiind prevăzute modificări. Tot atunci, Guvernul a decis ca veniturile microîntreprinderilor să fie impozitate cu 1% dacă firma are de la doi angajați în sus, cu 3% dacă există un singur angajat și cu 3% + 1.530 lei trimestrial dacă firma nu are niciun angajat declarat.

Codul Fiscal a fost transmis în Parlament, unde Senatul, ca primă cameră sesizată, a acceptat majorarea în etape a pragului, dar a stabilit o altă cifră de impozitare pentru firmele fără angajați, mai exact 1% pentru minimum doi angajați, 3% pentru un singur angajat și 5% pentru niciun angajat.

Codul Fiscal a intrat apoi în dezbaterea Camerei Deputaților, ca for decizional, unde a fost menținut actualul prag de încadrare, de 65.000 de euro, fără niciun calendar de majorare, și s-a revenit la o singură cotă de impozitare, de 3% pe veniturile microîntreprinderilor, exceptate fiind firmele nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, pentru care cota de impozitare este de 1% în primii doi ani de la data înregistrării.

Acum, însă, conform surselor citate, Guvernul își va impune prin ordonanță de urgență măsurile introduse în propria formă de Cod Fiscal, înainte de modificările din Parlament, și anume va ridica pragul de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinderilor la 100.000 de euro și va reveni la impozitarea diferențiată în funcție de numărul de angajați, cu 1% pentru minimum doi angajați, 2% pentru un angajat și 3% pentru niciun angajat declarat.

Mai mult, însă, pragul de 100.000 de euro nu va fi introdus din 2019, ci chiar de anul viitor, dacă modificările la Codul Fiscal vor fi aprobate în forma pe care Guvernul o ia în calcul în acest moment.

Măsurile nu vor fi aplicate de anul viitor decât dacă Parlamentul se mobilizează și amendează, eventual, ordonanța de urgență înainte de 1 ianuarie 2016.

În noul Cod Fiscal, Guvernul a introdus un articol care stabilește că documentul nu poate fi modificat decât cu minimum șase luni înainte de introducerea unei măsuri. Și-a asigurat însă și "o portiță", adăugând imediat, în text, că, în situația în care modificările și/sau completările sunt adoptate prin ordonanțe, atunci pot fi prevăzute termene mai scurte de intrare în vigoare, nu mai puțin de 15 zile de la data publicării.

Și vechiul Cod Fiscal stabilea că nu poate fi modificat mai devreme de șase luni, dar fiecare guvern, fără excepție, a modificat textul prin derogare de la această regulă.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
cod fiscal