Ultimele cifre relevă că România a depășit Polonia la PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare, transmite Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), în cadrul Conferinței Concordia.
El arată că noua poziționare a României în clasamentul PIB per capita o plasează nu doar peste Polonia, ci și peste alte economii regionale, precum Ungaria, Croația și Grecia.
Creșterea rapidă a economiei românești a fost susținută de investiții străine, politici fiscale favorabile și un ritm susținut de dezvoltare în sectoare-cheie, arată acesta.
În România, salariul mediu anual ajustat a fost de 17.739 de euro în 2023, depășind valorile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de cel din Polonia (18.054 de euro), conform Eurostat. Salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă în Uniunea Europeană a fost de 37.900 de euro, în creștere cu 6,5% față de 35.600 de euro în 2022.
Pentru România înseamnă un salariu mediu de 7.310 lei pe lună. Adică în jurul valorii câștigului salarial mediu brut pe 2023.
PIB per capita este principalul indicator al nivelului de trai dintr-o țară.
Acesta reprezintă produsul intern brut, adică valoarea adăugată produsă de o economie, raportat la numărul de locuitori dintr-o țară și reprezintă, astfel, producția medie de valoare adăugată a unui locuitor dintr-o țară.
Profit.ro a ridicat anterior și această problemă - Se traduce salariul în condiții de trai?
Salariile au avansat rapid în ultimii ani, în urma unor decizii de politică socială luate de guvern pe fondul inflației provocate de costurile mari ale măsurilor luate în perioada de gripă. Inflația ridicată a făcut ca PIB nominal per capita să crească accelerat în ultimii 5 ani, cu o medie de aproximativ 11% pe an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Țintă ambițioasă a României la fonduri UE în 2025, dublu față de anul trecut, cu venituri din PNRR în creștere de trei ori. Investițiile statului ajung la 150 de miliarde de leiAșadar, pentru evaluarea felului în care venitul mediu al populației are relevanță în traiul zilnic, indicatorul potrivit ar fi PIB per capita la standardul puterii de cumpărare (PPS), calculat de Eurostat, care pune în balanță și celelalte țări, care au trecut și ele prin schimbări economice post-pandemie.
Astfel, creșterea salariilor din România urmărește situația relativă în Europa la indicatorul PIB per capita PPS.
Cu 80% din media UE 27, este la același nivel cu Polonia și peste Ungaria, Grecia, Croația. Slovacia sau Bulgaria.