Șeful ANPC a renunțat la ideea suspendării activității băncilor

Șeful ANPC a renunțat la ideea suspendării activității băncilor
scris 1 oct 2015

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu va începe acțiuni în încetare în interes colectiv împotriva băncilor și nu le va amenda sau suspenda activitatea, a declarat președintele instituției, Marius Dunca. Anterior, acesta declarase că analizează posibilitatea de a suspenda activitatea a opt bănci, după ce i-au fost sesizate posibile practici incorecte sau abuzive ale acestora.

“Nu iau în considerare posibilitatea de a suspenda activitatea băncilor. Nici amenzi, pentru că nu ne ajută”, a declarat, într-o conferință de presă, Marius Dunca.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, președintele ANPC a declarat, pentru Profit.ro, că analizează posibilitatea de a suspenda activitatea unor bănci, după ce a primit o sesizare de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC). 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

APC a primit câteva sute de reclamații de la clienții băncilor, nemulțumiți că acestea au crescut dobânzile la credite sau au introdus în contracte comisioane pe care consumatorii le consideră ilegale. Băncile reclamate sunt OTP Bank România, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank IFN, Volksbank România, Banca Românească și Banca Comercială Română.

Clienții au atașat decizii ale instanțelor care le sunt favorabile, decizii care vizează atât practicile comerciale incorecte ale băncilor, sancționate potrivit legii 363 din 2007, dar și hotărâri prin care clauze contractuale sunt declarate abuzive, potrivit legii 193/2000.

“Am analizat ce a trimis acea asociație. Am trimis deja la instanță, pe clauze abuzive. Asta suspectăm și noi că sunt clauze abuzive”, spune Dunca.

Autorității Naționale i s-a solicitat să pornească o acțiune în încetare, potrivit Hotărârii de Guvern 1553/2004, transpusă dintr-o directivă europeană. Potrivit textului citat, ANPC trebuie să ia măsuri urgente dacă un operator comercial prejudiciază clienții și să dispună încetarea acestora în termen de 20 de zile de la primirea unei sesizări de la asociația competentă. Legea mai spune că deciziile ANPC de încetare pot fi contestate în instanță, dar aplicarea lor nu se suspendă pe durata procesului.

Dunca susține că, deoarece ANPC are deja procese cu mai multe bănci pe clauze abuzive, nu mai poate să dispună și o acțiune în încetare. “Nu putem sancționa aceeași practică de două ori”, spune Dunca.

ANPC a mai sancționat bănci pentru practici comerciale incorecte. În cazul OTP Bank, există mai multe decizii, confirmate de instanță, prin care banca a fost somată să reducă dobânzile câtorva clienți cu credite garantate, după ce le-a majorat cu 1,5 puncte procentuale înainte de 2010.

Totodată, ANPC se judecă cu OTP Bank și pe clauza de dobândă, pe care OTP a folosit-o pentru a crește dobânzile clienților, și pe care Tribunalul București a declarat-o abuzivă. Aceasta va fi eliminată din toate contractele băncii cu acționariat ungar, dacă Curtea de Apel București menține decizia Tribunalului.

Chiar în aceeași conferință de presă, ANPC a anunțat că a sancționat Bancpost pe legea 363/2007, pentru că banca a crescut dobânzile unor clienți. ANPC se află în litigiu pe clauze abuzive și cu Bancpost, cu efecte asupra întregului portofoliu.

Dunca a adăugat că ANPC va mai studia reclamațiile să vadă dacă printre acestea sunt reclamate clauze care nu sunt deja trimise către judecata instanțelor.

În România nu a fost utilizată până acum Directiva privind acțiunile în încetare în interes colectiv. Potrivit unui studiu pentru Comisia Europeană realizat în 2013, în țări precum Germania, Austria, Franța sau Olanda sunt câteva sute de astfel de acțiuni pe an, care vizează băncile și companii de asigurări, turism, telecom. Inclusiv Bulgaria avea în 2013 peste 50 astfel de acțiuni înregistrate la activ.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
suspendare activitate banci
clauze abuzive
marius dunca
actiune in incetare banci
practici comerciale incorecte