Metalele prețioase care nu sunt marcate conform noilor reguli, introduse recent de Guvern, vor putea fi comercializate și după termenul stabilit inițial, de 30 iunie, Executivul pregătindu-se să amâne interdicția și să permită, astfel, vânzarea în continuare a acestora până la 31 martie 2019. Extinderea termenului de conformare este pregătită pe fondul protestelor din partea reprezentanților industriei de profil, care au reclamat perioada scurtă de conformare pentru a putea lichida stocurile actuale, complexitatea anumitor proceduri, precum și creșterea costurilor de producție și comercializare, cu impact în costul final al produselor. Profit.ro a anunțat anterior că aceștia s-au plâns și parlamentarilor, care s-au pregătit să respingă noul sistem, abia introdus de Guvern.
De ce este important: La începutul lunii martie, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că obiectele din metale preţioase vor putea fi comercializate pe teritoriul României doar cu marca de titlu, aplicată de producător, marca de responsabilitate, aplicată de operatorul economic care le pune pe piață, şi marca de stat, aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
Bijuteriile sau alte obiecte din metale prețioase vor putea fi comercializate fără marca de stat doar dacă au aplicată o marcă echivalentă aplicată de o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia.
Mai este bine de știut că: Decizia Guvernului era că obiectele nemarcate vor mai putea fi comercializate doar până la 30 iunie, termen după care, pentru nerespectarea acestor reguli, amenzile vor fi de până la 20.000 lei, cu confiscarea bunurilor.
Acum, însă, termenul de conformare este pregătit să fie extins, tot prin ordonanță de urgență, până la 31 martie 2019, cu argumentul că, în prezent, nu există posibilitatea de a cunoaște în mod real cantitățile de metal prețios introduse și/sau scoase de pe teritoriul României, iar legislația nu prevede obligativitatea prezentării actelor de proveniență a obiectelor din metale prețioase atunci când operatorii economici se prezintă la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru marcarea obiectelor.
Mărcile pentru bijuterii și metale prețioase au fost propuse a fi cele de mai jos.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noul calendar în care firmele sunt obligate să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic - avizat. Casele de generație veche, interzise din august
România a avut din 1906 un sistem național de marcare obligatorie a metalelor prețioase, dar în ultimii ani importanța mărcii oficiale utilizatae pentru marcarea metalelor prețioase a fost diminuată, ea fiind redenumită marcă de certificare și devenită egală cu marca de garanție proprie - care nu există și nici nu are echivalent în legislația metalelor prețioase a celorlalte state europene, membre sau nu ale Uniunii Europene.
În alte state, cum este cazul Marii Britanii, unde există cel mai exact sistem de marcare a obiectelor din metale prețioase, argintul este marcat cu anul de fabricație încă din 1697, deși reglementări de marcare există încă din secolul al XII-lea, iar orice modificare a produselor din metale prețioase, fără a fi certificate din nou, este pasibilă de pedeapsă cu închisoarea.
Guvernul apreciază că sistemul actual nu asigură protecția consumatorilor la cel mai înalt nivel, prin comercializarea metalelor prețioase fără poansoane/ mărci adecvate, conducând la un nivel ridicat al falsurilor și contrafacerilor, la dezvoltarea evaziunii fiscale și la afectarea concurenței.
Guvernul a promis, totodată, că, simultan cu introducerea noului sistem, în perioada următoare va anula o serie de taxe impuse acum firmelor din domeniu, precum taxa anuală sau taxa pentru fiecare operațiune cu metale prețioase.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenziConform prevederilor adoptate de Guvern, obiectele din metale prețioase se vor marca în mod obligatoriu cu următoarele mărci:
- marca de titlu - aplicată de producător;
- marca de responsabilitate - aplicată de operatorul economic care pune pe piață;
- marca de stat - aplicată de autoritatea competentă.
Astfel, pe teritoriul României pot fi puse pe piaţă doar obiectele din metale preţioase care au aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat.
Pentru obiectele din metale preţioase provenite din confiscări sau care sunt trecute în orice alt mod legal în proprietatea privată a statului şi nu sunt marcate corespunzător pentru a putea fi puse pe piaţă, se aplică marca de stat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Prin excepție de la aceste prevederi, pot fi comercializate pe teritoriul României obiecte din metale preţioase dacă acestea au aplicată, de către o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și din Turcia, o marcă echivalentă cu marca de stat, cu condiția ca indicațiile furnizate să conțină informații echivalente și inteligibile pentru consumatorii din România.
Vor fi recunoscute pe teritoriul României mărcile de responsabilitate ale operatorilor economici proveniți dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia, înregistrate la autoritatea competentă din statul de stabilire.
CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat memorandumul prin care decide mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la IerusalimObiectele din metale preţioase care, la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, sunt marcate numai cu marca de garanţie proprie stabilită şi înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, alături de marca de titlu, pot fi comercializate până la 30 iunie 2018.
Marca de stat poate fi aplicată şi pe obiectele din metale preţioase alături de marca de garanţie proprie şi/sau de marca de titlu.
Obiectele din metale preţioase care poartă deja o marcă aplicată de o autoritate publică română începând cu anul 1906 se consideră legal marcate şi pot fi comercializate.
Obiectele din metale preţioase pe care, din cauza construcției, nu pot fi aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat pot fi comercializate dacă au aplicată marca de stat ori sunt însoţite de certificatul de testare, după caz.
Sunt exceptate de la marcare:
a) obiectele din argint în greutate de până la 2,00 grame;
b) obiectele din paladiu în greutate de până la 2,00 grame;
c) obiectele din aur în greutate de până la 1,00 gram;
d) obiectele din platină în greutate de până la 1,00 gram;
e) fragmentele de obiecte din metale preţioase;
f) monedele, medaliile şi plachetele din metale preţioase;
g) lingourile din metale preţioase;
h) metalele preţioase sub formă de materii prime;
i) obiectele confecţionate din metale preţioase destinate exportului.
Pentru unele din aceste obiecte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor eliberează certificate de testare sau rapoarte de încercare.
CITEȘTE ȘI Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse, de la 50.000 lei la cel mult 2.000 leiObiectele din metale prețioase ce urmează a fi puse pe piața națională și trebuie marcate vor fi prezentate la una dintre structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru a fi marcate, în termen de 7 de zile de la data înregistrării acestora în gestiune, împreună cu documentele de provenienţă.
ANPC este singura autoritate competentă la nivel național care efectuează analiza și marcarea cu marca de stat a obiectelor din metale prețioase.
Nerespectarea de către operatorii economici autorizați a obligației de a prezenta obiectele din metale prețioase ce urmează a fi puse pe piața națională la una dintre structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în termen de maxim 7 de zile de la data înregistrării acestora în gestiune, pentru a fi marcate, împreună cu documentele de provenienţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei și, după caz, a sumelor încasate.
Comercializarea sau expunerea spre comercializare a metalelor preţioase, fără ca acestea să fie marcate în prealabil potrivit prevederilor legale în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
Toate prevederile ordonanței pot fi citite AICI.