Proiectul de lege privind darea în plată, adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Proiectul de lege privind darea în plată, adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților
scris 24 nov 2015

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil de adoptare a proiectului de lege privind darea în plată, prin care debitorii persoane fizice vor putea scăpa de credite predând băncilor imobilele ipotecate. Comisia a făcut doar amendamente minore, în pofida opoziției reprezentanților băncilor prezenți în sală, iar proiectul va merge la plen pentru votul final.

Deputații juriști nu au dorit să preia sub formă de amendament propunerile reprezentanților băncilor cu privire la introducerea unor criterii sociale în proiect.

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu facem o lege pentru cazuri sociale", a declarat deputatul Daniel Zamfir, inițiator.

Declarația lui Zamfir a stupefiat bancherii prezenți în sală, care au rugat să fie consemnat faptul că inițiatorul spune că legea nu este una cu un caracter social, în ciuda susținerilor anterioare.

Textul adoptat prevede că este suficient ca un debitor să meargă la notar și să ceară ca banca să preia ipoteca în schimbul stingerii totale a creditului garantat. Banca nu are drept de opoziție și nu se mai poate îndrepta asupra veniturilor viitoare sau asupra altor active care nu sunt gajate în favoarea băncii.

Consiliul Patronatelor Bancare a cerut parlamentarilor să preia o formulă agreată cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Propunerile prevăd că debitorul și soțul/soția acestuia nu dețin o altă proprietate imobiliară și nici nu au deținut una în ultimii trei ani, că achiziționarea bunului ipotecat a fost făcută prin credit, că imobilul ipotecat e locuința familiei, că rata lunară depășește 60% din venitul debitorului, că acesta nu are alte active pentru acoperirea datoriei, iar împrumutul nu e mai mare de 150.000 de euro.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la redactarea textului de lege, spune că introducerea unor criterii de acest tip ar lungi nejustificat procesul și ar putea genera litigii în instanță, ceea ce ar face ca legea să se suprapună cu legea insolvenței persoanelor fizice.

"Această lege face să evite tergiversările care se întâmplă de ani de zile", spune Piperea.

Bogdan Ciucă, președintele Comisiei, deputat ALDE, a insistat ca deputații să dea o formă socială legii, însă nimeni nu a formulat un amendament: "Trebuie să o aplicăm la persoane care sunt într-o anumită imposibilitate. Către ei vreau să meargă acest proiect de lege".

Banca Națională a acuzat lipsa criteriilor sociale și faptul că de lege vor beneficia inclusiv cei care au luat credite în scop speculativ. Cele mai mari 50 de credite ipotecare acordate persoanelor fizice în România au un sold de 415 milioane de lei, iar aproximativ jumătate au o valoare a colateralului mai mică decât cea a creditului.

"Legea nu e făcută pentru cei cu probleme sociale. Vă rog să vă uitați la articolul 4, nu există nicio referire la un criteriu social", a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR.

Articolul menționat a trecut, în cele din urmă, nemodificat.

Băncile ar putea suferi pierderi de 2-4 miliarde de lei din aplicarea acestei legi, potrivit BNR, iar o bancă ar putea chiar intra în faliment dacă se materializează riscurile, spune Cinteză.

Bancherii susțin că legea încalcă prevederile Constituției privind proprietatea, pe cele ale Codului civil, dar și pe cele ale Directivei 17, din care se inspiră, potrivit expunerii de motive.

Legea va intra în vigoare la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial. Pentru a ajunge acolo, plenul Camerei Deputaților va trebui să voteze proiectul și acesta să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Proiectele care au avizul favorabil al comisiei de fond sunt, în cele mai multe cazuri, adoptate în plen, însă există situații în care acestea sunt retrimise pentru un raport suplimentar.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege darea in plata