Firmele au o oportunitate foarte bună pentru a investi în acest moment, în care România înregistrează creștere economică, iar finanțarea e la un cost foarte de redus, spune Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naționale a României.
“Suntem în perioada de creștere, în care e momentul de investit”, a declarat Olteanu, la o conferință privind creșterea sustenabilă, organizată la BNR.
Oficialul băncii centrale spune că firmele ar trebui să profite de "costurile nenatural de mici" ale capitalului, pe care mediul de afaceri nu le va mai întâlni pe termen mediu și lung.
După ani de relaxare monetară, marile bănci centrale ale lumii au în continuare dobânzile apropiate de 0, iar Banca Centrală Europeană a anunțat că va injecta și mai mulți bani în piețe.
Inclusiv BNR are dobânda cheie la minimumul istoric, de 1,75%, în condițiile în care România înregistrează deflație.
Olteanu a mai recomandat companiilor să profite de moment și să se recapitalizeze, pentru a putea face față eventualelor șocuri economice.
“Sfatul meu e ca 2008 să fie ultima criză care găsește companiile subcapitalizate”, a spus viceguvernatorul BNR.
El a mai atras atenția că firmele trebuie să lucreze într-un cadru etic.
“Asocierea libertate - capitalism – democrație nu poate exista în absența eticii”, a spus Olteanu.
De cealaltă parte, pentru a păstra creșterea sustenabilă, statul este cel care trebuie să acționeze contra-ciclic. Ar trebui să renunțe la ideea creșterii pe deficit, în condițiile în care execuția bugetară din primele nouă luni arată un excedent nemaiîntâlnit.
"Suntem blocați într-o dezbatere ideologică. Discutăm despre dezvoltare prin deficite. Noi nu cheltuim banii pe care îi avem, nici banii primiți cadou de la alții. Dar ne consumăm timpul discutând despre cum să ne dezvoltăm prin bani împrumutați. Poate e cazul să pășim un pas în spate", a adăugat oficialul BNR.
La cea mai recentă rectificare a bugetului general consolidat, aprobată la finele săptămânii trecute, Consiliul Fiscal nota că pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare semnificativă a cheltuielilor curente (personal, bunuri și servicii, subvenții) concomitent cu diminuare masivă a cheltuielilor totale de natura investițiilor programate, care sunt prevăzute să scadă cu 3.15 miliarde lei față de nivelul prevăzut în prima rectificare bugetară din anul 2015.
CF precizează că evoluție este în linie cu execuția bugetară la 8 luni care consemnează un nivel al investițiilor de circa 15,13 miliarde lei (sau 2,1% din PIB) în condițiile unei ținte declarate de 47,36 miliarde lei (6,72% din PIB), modificată la rectificare la 44,2 miliarde lei (6,27% din PIB), ceea ce ar echivala cu o creștere de circa 37% față de anul 2014.
Potrivit opiniei publicate de Consiliul Fiscal, analizând cheltuielile de investiții față de valorile planificate în bugetul inițial sau cu ocazia rectificărilor bugetare în perioada 2012-2014, se observă în mod constant deviații considerabile, în sensul că rezultatele execuțiilor sunt fără excepție inferioare estimărilor din bugetele inițiale și din cele rectificate, iar evoluțiile din anul curent indică un rezultat similar.