Nissan a acceptat compromisul încheiat de partenerul Renault cu Guvernul francez

Nissan a acceptat compromisul încheiat de partenerul Renault cu Guvernul francez
scris 12 dec 2015

Grupul nipon Nissan Motor Co a anunțat sâmbătă că sprijină compromisul privind împărțirea puterii încheiat între partenerul său de alianță, Renault, și Guvernul francez, trăgând linie după cele opt luni de dispute între Paris și cele două companii auto, transmit Bloomberg și Reuters. 

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea, echilibrul între Renault și Nissan în cadrul alianței a devenit un subiect tensionat după ce, în luna aprilie, statul francez și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-și dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

Urmărește-ne și pe Google News

"Vom continua politica care pe termen lung va reprezenta cel mai bine interesele fiecărei companii și ale angajaților, acționarilor și comunităților lor. Opinia noastră este că această politică a fost realizată și sunt foarte încântat de rezultat", a afirmat directorul pentru concurență al Nissan, Hiroto Saikawa. 

Vineri, Renault și Guvernul francez au ajuns la un acord în urma căruia Parisul își va limita drepturile de vot la Renault, atenuând astfel interferențele autorităților franceze asupra Nissan. 

Board-ul Renault, care include doi reprezentanți ai Executivului, a acceptat în unanimitate ca statul să-și mențină dreptul de a-și dubla puterea votului din aprilie 2016, în schimb aceste drepturi de vot vor fi plafonate la 17,9%, exceptând anumite circumstanțe. 

Miniștrii Economiei și ai Finanțelor, Emmanuel Macron și Michel Sapin, care împreună sunt responsabili pentru participația statului, au salutat acordul. 

"Acest plan, care prevede plafonarea participației statului, oferă asigurări depline companiei Nissan că statul nu va controla Renault, dar în același timp sprijină statutul statului de cel mai mare acționar al companiei. Miniștrii își reafirmă profundul atașament față de alianța Renault-Nissan", se arată în declarația oficialilor francezi. 

La bursa de la Paris, acțiunile Renault au scăzut vineri cu 5,3%, evaluând compania la 26 miliarde de euro (28,6 miliarde de dolari). 

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
compromis