Numărul comenzilor înregistrate de fabricile germane a scăzut cu 5,4%, din octombrie în noiembrie 2024, pe o bază ajustată sezonier și calendaristic.
Dacă analiștii consultați de agenția Reuters nu se așteptau la o schimbare față de luna precedentă, cei intervievați de Bloomberg anticipau un declin cu -0,2%.
Sectorul manufacturier al Germaniei a avut un impact negativ asupra economiei încă din 2022, iar problemele ciclice au lăsat loc unor dificultăți structurale tot mai mari, precum deficitul de forță de muncă și costurile ridicate ale energiei.
De altfel, datele disponibile până acum sugerează că în 2024, economia s-a contractat pentru al doilea an consecutiv, iar banca centrală (Bundesbank) se așteaptă la o creștere cu doar +0,2% în acest an, arată BiziDay.
Performanța economică și a industriei este în atenția partidelor, înainte de alegerile parlamentare anticipate, convocate pentru 23 februarie. Actualul cancelar, Olaf Scholz, riscă să-și piardă funcția, în condițiile în care sondajele de opinie arată o creștere a popularității lui Friedrich Merz, liderul CDU/CSU, principalul partid din opoziție. Bloomberg rezumă că mandatul lui Scholz a fost marcat de mai multe situații de criză, cum sunt pandemia de coronavirus și declanșarea războiului din Ucraina, care au generat o creștere a costurilor la energie și a inflației.
Totodată, alegerea unui nou cancelar este urmărită cu mare interes, dată fiind revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, care a declarat de mai multe ori că va crește taxele de import pentru bunurile din mai multe țări, inclusiv pentru cele din UE.