Iohannis: România are oportunități bune de afaceri; îndeplinim criteriile pentru moneda euro și trebuie să facem pasul

Iohannis: România are oportunități bune de afaceri; îndeplinim criteriile pentru moneda euro și trebuie să facem pasul
scris 7 iun 2016

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o discuție cu oamenii de afaceri din Luxemburg, că există oportunități bune pentru afaceri în România, care speră să devină, dintr-o economie funcțională, o piață emergentă, dar care trebuie să adopte cât mai repede și moneda euro, pentru a deveni parteneri europeni "de încredere".

"Există oportunități bune pentru afaceri în România, țara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creștere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană. (...) Piața de capital din România este atractivă și în creștere în ceea ce privește capitalizarea de piață. De asemenea, îndeplinește criteriile necesare pentru a fi promovată la statutul de piață emergentă. Acesta este un obiectiv care va fi cu siguranță atins în următorii ani", le-a spus Iohannis oamenilor de afaceri din Luxemburg, la Camera de Comerț, potrivit news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele a lăudat performanțele României, dar și recordurile sale, afirmând că se află pe primul loc în UE în ceea ce privește viteza maximă a conexiunii la internet și pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă. Iohannis a vorbit și despre forța de muncă din România, care este "foarte competitivă". De exemplu, a spus Iohannis, peste 25% din studenții absolvenți din România vor avea o specializare în domeniul tehnic și încă un sfert în economie și afaceri, și există așteptarea ca pragul de 100.000 de absolvenți anual în domeniul IT&C să fie depășit în 2018.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a înregistrat în trimestrul I cea mai mare creștere economică din UE - Eurostat CITEȘTE ȘI România a înregistrat în trimestrul I cea mai mare creștere economică din UE - Eurostat

"Toate aceste puncte forte, cumulate cu stabilitatea noastră monetară și financiară, reprezintă o asigurare pentru investitori că România este o destinație foarte bună pentru investiții pe termen lung", a spus președintele.

Președintele a spus că următorul obiectiv trebuie să fie adoptarea monedei euro, mai ales că țara noastră a îndeplinit toate condițiile necesare.

"Pentru a fi considerați parteneri europeni de încredere, trebuie să dăm dovadă de seriozitate și responsabilitate, dar și de fermitate când vine vorba despre aprofundarea integrării noastre europene, prin adoptarea monedei euro, cât mai curând posibil. Acesta este al treilea an de când economia noastră respectă în totalitate criteriile de la Maastricht, și ar trebui să facem acest ultim pas în drumul nostru european, care a început în urmă cu aproape 10 ani", a explicat Iohannis.

Guvernul a discutat în 27 aprilie, în ședința săptămânală, despre adoptarea euro și a aprobat programul de convergență 2016-2019 printr-un memorandum, renunțând oficial la obiectivul de adoptare a monedei unice în 2019, devenit nerealist, noua țintă urmând să fie anunțată abia după realizarea unui consens politic și social în acest sens.

Guvernul a adoptat oficial obiectivul de aderare la zona euro de la 1 ianuarie 2019 la începutul anului 2014. În 2019, România va prelua, pentru jumătate de an, și președinția Uniunii Europene. 

Însă guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, în septembrie 2015, că ținta de adoptare a monedei unice europene în 2019 nu mai este fezabilă.

Isărescu a precizat că România ar trebui sa intre în mecanismul ratelor de schimb (ERM II), anticamera zonei euro, cel târziu la jumătatea acestui an pentru a putea intra în zona euro în 2019.

Totuși, obiectivul Guvernului, de a adopta euro în 2019, a rămas în vigoare, cel puțin oficial, până în 27 aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
romania
moneda euro